Живко Тодоров: Симпатизирам на младите. Нека влязат в политиката, за да я променят

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET

* Едно служебно правителство ще спре за месеци новите проекти в Стара Загора

* Десницата трябва да влезе в управлението, без нея то е непълноценно

* Нека да се държим като европейци, а не като ориенталци

Запитан за това, как се отнася към протестите в страната, в ефира на ТВ “Загора” тази сутрин в разговор с водещата Велизара Цонева кметът на Стара Загора Живко Тодоров каза следното:

656565765367545345664- За мен това са нормални неща. В една демокрация винаги трябва да има и едното, и другото мнение. След като има управляващи, има и опозиция, съответно има и опозиционно мнение и протести. Още повече след толкова години в управлението ГЕРБ няма как да не натрупа негативи при събралите се през годините грешки, проблеми и скандали. Сериозно върху хората се отрази и напрежението около пандемията, мерките и грешките около нея, честата смяна на разпорежданията.

В момента в България има и много млади хора, завърнали се от чужбина, където учат и работят, и сега, в момента на пандемията, са си в страната. Отразява се и слабият сезон по морето. Хората живеят по-тежко в сегашната ситуация, изгубиха се работни места. Малкият и средният бизнес също са под натиск. Всичко това като се събере, за мен не е изненада, че има протести. Въпросът е те да се случва мирно, по демократичен начин.

Нека младите да не са само по площадите, а и да влязат в политиката, в партиите. 30 години назад сме виждали как на площадите се иска и случва едно, а впоследствие става друго като резултат. Това е моята препоръка към младите, които искат да променят нещо в държавата, в града си – да влизат в политиката като преки участници, за да може да отговарят за тази промяна. В противен случай много често всички оставаме излъгани.

Аз също съм участвал много пъти назад във времето в избори като избирател и не винаги резултатът е бил желаният от мен или от обществото.

Едно е човек да иска промяната, друго е да участва в нея и да я направи. Това са две различни неща. Млади, образовани, с хъс и визия хора – нека да влизат в партиите, нека да ги променят. Няма кой друг да промени политическия модел. Всеки говори за промяна. Но без хора тя няма как да стане. Така че, млади хора – влизайте в политиката, променяйте я сами със своето участие. Както аз съм се опитал, влязъл съм в политиката на 25 години и се надявам, че съм направил добри неща според моите възможности и според времето, в което живеем.

Искрено симпатизирам на всички млади хора, които искат и търсят промяната към по-добро. Не е важно само да искат оставката на някого – през годините са искани много оставки. Важно е сами да участваме, да влезем и да променяме системата. В противен случай – да, протестът стига донякъде, изпълнява някаква своя цел, но оттам нататък кой ще продължи това, което искаме всички?

За хората най-важно е да има повече справедливост в обществото, да има усещане за това, че нещата се развиват по правилния начин. Когато се натрупат няколко различни скандала, на хората това им омръзва. Затова сега са по площадите.

За мен като кмет на Стара Загора в момента е важно да си направим проекта за новата зала и да получим финансиране за нея. Бързаме с проекта и се надявам да не се получат някакви катаклизми, които да ни попречат. За Общината и за мен точно по тази причина е по-добре да има стабилност и редовни избори, за да можем да реализираме всичко, което сме започнали да правим. Ако утре има служебно правителство, 2-3 месеца ще бъдем в безвремие. Приоритетите на Стара Загора не бива да се променят според моментната политическа обстановка. Без значение кое правителство е в момента, ние искаме да работим нормално.

Много трудно е да сложиш нови министри и те от първия ден да знаят за какво става дума, докато разберат какви са им основните приоритети и задачи. Мен не ме вълнува толкова самата политическа обстановка в момента, колкото на първо място ме интересува градът и моите съграждани – как да живеят по-добре. Затова тук сме задали друг тон на поведение – няма такова политическо противопоставяне – в смисъл яростно, с обиди и нападки.

Сутринта гледам по телевизията – народни представители застанали един до друг и едва ли не си налитат на бой. Как да изглежда нормално тази държава? Нека да има протести, нека да има изказване на мнения, но това да става по цивилизован начин. Затова в политиката трябва да влязат образовани, възпитани, културни млади хора. Да няма между тях подобни неща. Да изглеждаме повече като европейци, отколкото като ориенталци. Това искаме всички. Ако се направят редовни избори през март догодина, считам, че няма да е голяма драма. Дотогава има 6 месеца.

Десницата в България трябваше да е обединена и да работи заедно. Тя е естественият партньор на ГЕРБ. Но голяма част от десните избиратели в момента са извън парламента и извън управлението, като не могат да оказват необходимия контрол върху него. Това е една от причините за създадената кризисна ситуация. Виждате, че и в Стара Загора на протестите има много такива хора. С анонсираните оставки на тримата министри премиерът според мен се опита да подаде ръка именно на десницата. Считам, че бъдещето е в това – след парламентарните избори, независимо кога ще бъдат, десните формации да работят заедно, за да могат да направят повече реформи, да постигнат нов прогрес за държавата. Всеки трябва да има повече разум и почтеност, за да може да преодолее егото си. Дясното в България трябва да се форматира, да се обедини. Партиите в него трябва взаимно да се контролират, за да няма напрежение и скандали в управлението.

Млади, интелигентни, образовани хора, които искат да променят България – това трябва да бъде профилът на бъдещите политици. И аз се надявам, че това ще се случи. Всички промени трябва да ги правим не толкова с емоции, колкото с разум, за да не допускаме стари грешки, да ставаме по-силни и да продължим да развиваме страната си.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн