Уникалният концерт “Джазоспекция” – в събота на Античния форум в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
ДЖАЗОСПЕКЦИЯ – като на кино!
*
ДжазоспекцияКонцертът ДЖАЗОСПЕКЦИЯ на 4 юли, събота, от 21 часа на Античния форум „Августа Траяна“ е по идея на диригента Димитър Косев, сценарий и режисура на Славчо Николов, мултимедия – Пламен Асенов.

Талантливите артисти и този път ще поднесат музиката на Клод Боллинг в оригинална комбинация с мултимедийни прожекции, базирани на кадри и теми от филма „Baraka“. Джаз сюитата на Клод Боллинг ще прозвучи в изпълнение на Кейко Танака – флейта, Димитър Косев – пиано, Станислав Георгиев – контрабас и Атанас Георгиев – ударни.

Режисьорът Славчо Николов за ДЖАЗОСПЕКЦИЯ – френски джаз в картини:
“Темата, която разглежда концертът е глобална и изключително болезнена. Планетата Земя е прекрасна, религиите ни учат на добро, но алчността на хората прави света да е такъв, какъвто е днес, и само от нас зависи какъв ще бъде! Хармонията, която се получава между музиката на Клод Боллинг и кадрите, заснети от Рон Фрик, великолепно се съчетава и се допълва в цялостния образ на концерта. Подборът на кадри от филма “Baraka” кореспондира с музиката на “Сюитата за флейта и джаз трио пиано”. Това е “Джазоспекция”. Една кратка калейдоскопична компилация на нашето съвремие, опит на три поколения да заявят своето послание. Музикално концертът е базиран на джаз сюитата на Клод Боллинг, френски композитор, написал музиката на над сто филма, от които най-известни са “Калифорнйска сюита” и “Трима мъже за убиване”.

“Сюитата за флейта и джаз трио пиано” е написана през 1975 г. През същата година е номинирана за наградата Грами, в категория за “Най-добра камерна музика”. Сюитата се състои от седем части: “Барок и синьо”,”Сантиментално”, “Явански”, “Краткотраен”, “Ирландски”, “Универсален” ,”Бърз”. Кадрите в този концерт са заимствани от филма на Рон Фрик “Baraka” от 1992 година. Филм без думи, сниман в продължение на 14 месеца, на 70 мм лента, в 24 страни, на шест континента. Лентата показва някои от най-красивите места по света, в уникална кадрова скорост. Позабравен филм, който всеки от нас трябва да гледа. Всяка от частите разглежда еволюционното развитие на нашата цивилизация в собствена тема. “Природа”, “Религии”, “Полезни изкопаеми”, “Войните, които се водят за тях”, “Народът и децата”, “Урбанизацията” и “Системата”.

Авторите Клод Боллинг и Рон Фрик, представители на “Бейби бумърите”, режисьорът Славчо Николов (“Х поколението”) и диригентът Димитър Косев (“Милениумите”) ще се опитат в този кратък концерт с помощта на музикантите Ива Профирова – флейта (“Милениумите”), Димитър Косев – пиано, Станислав Георгиев – контрабас и Атанас Георгиев – ударни, както и мултимедията на Пламен Асенов (“Х поколението”), да изразят своето виждане за днешния свят. С посланието – да се опитаме да го направим по-добър за бъдещите поколения!
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн