Старозагорският митрополит Киприан гостува на Тракийския университет

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
DSC_8615 (1)DSC_8576 (1)Негово Високо Преосвещенство Старозагорският митрополит Кирпиан, заедно с духовници от Старозагорската Света митрополия, гостуваха на Тракийския университет по покана на ректора на учебното заведение доц. д-р Добри Ярков.

Те бяха посрещнати от него, като преди да се качат в централния корпус на университета запалиха свещ и се помолиха за здраве и благоденствие в храма на висшето учебно заведение „Свети Патриарх Евтимий“.

В заседателна зала „Димитър Димов“ гостите бяха посрещнати от ректорското ръководство, където бяха обсъдени различни идеи и предложения за бъдещо сътрудничество между двете институции.

Ректорът на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков сподели, че срещата е планувана преди месеци, но е отложена във времето заради пандемията. „Радвам се, че днес сме заедно. Ще начертаем нашите бъдещи планове и допирни точки, където можем да си бъдем полезни в една обща цел – за просперитета на университета и на вярата ни в Господа“ – каза ректорът.

Негово Високо Преосвещенство митрополит Киприан припомни, че е служил в университета като млад йермонах при неговото освещаване и ще се радва двете институции да бъдат полезни на обществото с общи каузи: „За мен е огромна чест да бъда сред вас, сред научната общност в Стара Загора. Нашата взаимност, нашата полезност, нашето вдъхновение и дръзновение да бъдем заедно е наистина забележително. Научните среди и Светата църква, всички ведно, сме загрижени за нашето общество, за образованието и възпитанието на децата и на студентите“ – каза владиката.

На срещата бяха обсъдени идеи за съвместно сътрудничество, част от които – за прокарване на висшето образование в местата за лишаване от свобода, подобно на западните европейски модели. Друга възможност за съвместна дейност е разкриването на специалност, пряко свързана с богословието, вероучението и социалните дейности.

DSC_8542 (1)
#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн