Балетът “Дон Кихот” на Старозагорската опера открива “Сцена на вековете” във Велико Търново

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
DON_Q _960 na 360Отличеният с „Кристална лира“ спектакъл на балета „Дон Кихот“ на Старозагорската опера гостува на 35-то издание на „Сцена на вековете“ – Велико Търново

Държавна опера – Стара Загора ще открие официално на 18 юли от 21.00 часа петото издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете 2020“ във Велико Търново със своята впечатляваща постановка на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. Балетът на Старозагорската опера получи престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus„Кристална лира“ за спектакъла на балета „Дон Кихот“, чиято премиера бе на 27 ноември 2018 година в Стара Загора.

Подготвена е цялостна сценография специално за сцената на средновековната крепост „Царевец“, която ще се преобрази в цветовете на Испания. Пищен спектакъл, създаден в духа на голямата балетна традиция, носещ в себе си пулса на новото време. Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц. В постановката на Старозагорската опера Аршак Галумян – премиер солист на Щатсбалет-Берлин, внася хореографска свежест и оригинален режисьорски прочит, като обогатява и визуалното възприятие с много театрални, дори кинематографиччни изразни средства. Художник на декора и великолепните костюми е италианецът Салваторе Русо.

В спектакъла на балета „Дон Кихот“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера – Стара Загора, която през последните творчески сезони бележи изумителен скок в своето професионално израстване. Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България. На 18 юли в ролите на Китри и Базил търновци и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да аплодират примабалерината и носителка на „Кристална лира“ Анелия Димитрова и очарователния солист Фиорди Лоха от Албания, Александър Желев ще бъде в ролята на Дон Кихот, а Калин Любенов ще дебютира в ролята на Санчо Панса. В останалите колоритни роли ще танцуват Фредерико Пинто /Еспада/, Мартина Префетто /Мерседес/, Клара Пла Ферер /Повелителка на дриадите/, Тсао Ю Чен /Амур/, Ромина Славова /циганка/, Франческо Бориело /циганин/, Паскуале Казели и Сторм Норис /солисти фламенко/, Станко Танев /Гамаш/, Зорница Петрова и Елени Марку /двойка приятелки/, Паскуале Казели и Ивайло Янев /двойка приятели/ и др. 

През 1869г. Петипа замисля нов балет по мотиви от романа на Сервантес „Дон Кихот” – история, която неведнъж е оживявала на сцена. Още през 18 век в много европейски театри били поставяни балети под това заглавие по музика на различни композитори. Но в тях не се използвал сюжета на знаменития роман, а добавените новели, които разказват за сватбата на Камачо /във френските версии Гамаш/ и любовта на Китри и Базил. Петипа също се възползвал от този сюжет. Музиката била написана бързо от австрийския композитор от чешки произход Лудвиг Минкус и на 14 декември 1869 година се е състояла премиерата на комедийния балетен спектакъл на сцената на Московския Болшой театър. През 1871 година за постановката в столичния Каменен театър Петипа прави нова редакция.

Мариус Петипа е пътешествал много в различни градове на Испания, успял е да долови духа и традициите на танцовия фолклор на тази страна и след това да ги претвори на сцената в тяхното разнообразие и неповторимост. Големият майстор създава колоритен празничен спектакъл, изпълнен с радост и веселие и завинаги записва своя балет „Дон Кихот” в графата на шедьоврите на балетната класика.

don kihot 27.11.18 (24 of 109)don q 17.12.19 (4 of 108)
#vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн