ОДМВР Стара Загора засилва контрола върху скоростта по магистралите “Тракия” и “Марица”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
AMTПрез летния сезон, с цел недопускане създаването на предпоставки за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия с ранени и загинали, контролът за спазване на скоростните режими на автомагистрала „Тракия“ и автомагистрала „Марица“, осъществяван с технически средства от ОДМВР – Стара Загора, ще бъде засилен.

В периода от 01.01.2020 г. до 29.06.2020 г. с камери за контрол на скоростните режими от ОДМВР – Стара Загора са установени 4439 нарушения на АМ „Тракия“ и АМ „Марица“.

От тях за движение с превишена скорост от 180 км/час до 200 км/час – 40 нарушения и за движение с превишена скорост над 200 км/час – 10 нарушения.

На 28.06.2020 г. на км.228 на АМ „Тракия“ е заснето нарушение на лек автомобил „Мерцедес С500 Майбах“, който се е движил със скорост от 248 км./час при ограничение от 140 км./час. В този случай наложената на водача глоба ще бъде в размер на 1150 лв.

Напомняме на водачите на МПС да се движат със съобразена скорост, в рамките на установените ограничения, като спазват следните препоръки:

Тръгването на път с личния автомобил трябва да бъде грижливо подготвено. Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния, за да избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.

Преди това прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона. Нека шофира най-опитния водач. Натовареният трафик не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.

Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания. По-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата Ви в автомобила пред Вашия. При образуване на колона на автомагистрала в никакъв случай не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и пътните органи. Ако попаднете в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят придвижването Ви, а само ще усложнят ситуацията.

Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без обезопасителни колани. Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета), чието ползване е задължително по Закона за движението по пътищата.

При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред Вас. Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите на броени метри пред автомобила.

В населено място и близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.

В никакъв случай не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване, което води до сънливост.

При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел. 112 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.

Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн