Живко Тодоров: В Стара Загора институциите са обединени за развитие на образованието

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
018„Стара Загора е добър пример как може да вървим заедно в една посока – Община, Тракийски университет и бизнес“, каза днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той присъства на работна среща с кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, зам.-кмета Иванка Сотирова, областния управител Гергана Микова и академичната общност на Тракийския университет.

„Срещата днес бе крайната фаза на всичко, което сме работили в последните месеци. Благодаря на министър Вълчев за подкрепата за създаването на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи. Отдавна бизнесът искаше такова училище. Радвам се, че институциите в Стара Загора са обединени, защото това е начин да запазим младите хора, това е начин да има регионална икономика“, каза кметът Живко Тодоров.

Стана ясно още, че днес е подписан и план-приемът за Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи. Тя ще стартира през учебната 2020/2021 г. с две паралелки с прием след седми клас, а в следващите години те ще се увеличат до шест – по две за всяка от трите специалности.

За директор на учебното заведение е назначена Мая Найденова, която е доказан специалист, работила е в ППМГ „Гео Милев“ и в СУ „Максим Горки“.

Съвсем скоро ще започне ремонтът на сградата. Ако още тази година се наложи да се осигури общежитие, Община Стара Загора е готова да използва базата на други училища.

Подписано е и споразумение за сътрудничество с Тракийския университет, където се откриват нови специалности в областта на компютърните науки.

Според министър Вълчев симбиозата между висше училище и гимназия е успешен модел, той е убеден, че и в Стара Загора ще бъде така. „Инициативата е Стара Загора да стане център за развитие на информационните технологии“, допълни той. По думите му всички сектори в обществото ще изискват IT специалисти.

„Нашето категорично желание е учебната година да започне присъствено, електронното обучение ще остане аварийна алтернатива. То не може да бъде заместител за началното обучение, както и за обучението за уязвимите групи“, категоричен бе министърът.

Според доц. д-р Добри Ярков, ректор на Тракийския университет, старозагорското висше училище има своето място в националната карта на България и в региона. Разкриват се 8 нови специалности, между които „Информатика и компютърни науки“ и „Комуникационна и компютърна техника“ в помощ на IT сектора. Вече са подписани договори за сътрудничество с ППМГ „Гео Милев“ и новата гимназия. От есента ще заработи и Лаборатория по виртуална реалност в помощ на студентите.

*  *  *
sreshta 3sreshta 5Срещата беше открита от ректора на висшето учебно заведение доц. д-р Добри Ярков: „Тракийският университет откри 8 нови специалности, от които 4 са в IT-сектора – каза той. – На 24 юни Академичният съвет прие учебните планове на три нови бакалавърски програми – софтуерно инженерство, информационни технологии компютърни системи и комуникации, информационни технологии в икономиката и управлението. На 30 юни пристига акредитационната комисия за специалността помощник-фармацевт. Другите нови специалности за агроном – етеричномаслени култури, местни финанси и медицинска козметика. Стартирахме с осем нови специалности, които са консултирани и търсени от бизнеса и те ще бъдат в помощ на икономиката на района и на България. Вече имаме близо 20 акредитирани направления във всички сфери на живота. Имаме идея да въведем телемедицина и телеветеринарна медицина още от тази учебна година. Закупихме от Германия лаборатория за виртуална реалност и започваме ремонтни дейности на залата в центъра на града, където трябва и се надявам, че още есента ще заработи. Всички тези инвестиции не са само за нас, за научната и учебната работа, а и за да бъдем в помощ, използвайки капацитета на университета, на общината, на областта с подготовката на кадри и в други сектори. Тракийският университет подкрепя и ще продължи да подкрепя политиката на Министерство на образованието и науката, ще бъде в подкрепа и на местната власт. Университетът е първи в България, който сключи пилотния договор за сътрудничество на Министерството на образованието с Професионална гимназия „Пейо Яворов“ в град Гоце Делчев, както и от днес още два сключени договора със старозагорски училища – новата Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализ и Математическа гимназия „Гео Милев“.“

sreshta 2sreshtaМинистърът на образованието и науката Красимир Вълчев поздрави ректорското ръководство за това, че политиката на образование в Тракийския университет е в синхрон с новите изисквания за висше образование: „Радвам се да съм тук и да чуя тези неща от ректора на Тракийски университет. Много са нещата, които трябва да се случват и които трябва да направим, въпреки че много са направени от ректорското ръководство до момента. Ние като държава искаме да постигнем полицентричен модел на развитие – най-големите градове, сред които и Стара Загора, трябва да бъдат центрове на развитие, заедно с Казанлък. Начинът за това е ние да имаме висши училища, които да допринасят за развитието на регионите и да участват в основните инициативи на общината, да има добро взаимодействие с местната власт. Това, което виждам с удоволствие е, че тук това е факт. Благодаря на господин Тодоров за подкрепата, която оказва на системата на образованието и в частност на Тракийския университет, защото тя е много важна в следващите години. Всички специалности ще изискват интердисциплинарни умения, повече интегрални знания и компетентности. Стопанските и аграрните науки ще бъдат тясно свързани с информационните технологии. Новият проект на стратегия се състои точно в това – преплитане на компетентности и профили, много по-голяма интегралност и по-широки бакалавърски програми, с възможност за надграждане в посока магистърски програми. Това се утвърждава в международен план като модел, защото днешните студенти ще сменят професии и ще трябва да учат през целия живот.“

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров изрази удовлетвореност за това, че дейността на университета е пряко свързана със задържането на младите хора в града: „За мен е голяма чест да присъствам на тази среща. Искам да поздравя министър Вълчев, че е тук и подкрепя Тракийския университет. Искам да поздравя и университетското ръководство, което е много активно и наистина с целия екип, с който разполага, от няколко месеца много активно влезе в ролята на онзи инструмент, който трябва да задържи и да привлече младите хора в Стара Загора. Нещо, което е много важно за нашия град за развитието на образованието в Стара Загора, защото се е променил много както пазарът, така и изискванията за образованието през последните години. Това, което всички трябва да направим, е да се адаптираме и аз съм изключително удовлетворен, че в лицето на преподавателите, на хората, които работят в Тракийския университет, ние имаме едно доста адаптивно висше учебно заведение. Имаме хора, които мислят за града си, за перспективата и за развитието на младите хора. Ръководството на Тракийския университет се справя прекрасно с онова, което хората очакват – има набелязани задачи, в които градът реално го има като перспектива за себе си. Радвам се, че бизнесът е тук в залата, Областният управител е тук. С подкрепата на министър Вълчев Стара Загора ще бъде добра среда за развитие. Ние можем да правим повече наука и повече да залагаме на технологиите и иновациите. Така ще бъдем и адекватни на перспективите, които предстоят в региона, като пример за това е бъдещата трансформация от въглища към нов тип икономика, която така или иначе предстои след 10, 15 или 20 години, и университетът ще играе ключова роля в този процес.“

Бизнесменът Стефан Шоселов също поздрави ректорското ръководство за активността и положителните промени, като гарантира пълна подкрепа на бизнеса в бъдещите начинания на висшето учебно заведение.

На срещата бяха дискутирани актуални теми и проблеми на висшето образование в различните области и научни направления. Участниците изразиха желание за колаборация между университета, МОН и местната власт за бъдещо сътрудничество.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн