В Стара Загора откриват изложба, посветена на 125-годишнината от рождението на Евгения Илиева

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
От днес в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена ретроспективната изложба „Евгения Илиева (1895-1981)“ (автопортрет – сн. 1). Тя е посветена на 125-годишнината от рождението на художничката. В експозицията са включени 50 творби, обхващащи всички периоди и предпочитани жанрове в нейното творчество: портрети, пейзажи, натюрморти, жанрови композиции, етнографски скици и рисунки.

Показаните произведения са от фондовете на Художествена галерия Стара Загора и Регионалния исторически музей, и могат да бъдат разгледани до 31 юли.

Евгения Илиева е родена на 7 април 1895 година в Стара Загора. Тя влиза в света на изкуството едва 18-годишна. Две десетилетия нейната живопис е неотменна част от изявите на старозагорската гилдия на художниците. През 40-те години съдбата я насочва към естетиката и богатството на българските носии, което става мисия на живота й. Основната част от нейното творчество се съхранява в Художествена галерия Стара Загора, Регионалния исторически музей, Етнографския институт към БАН и при наследниците на художничката.

01 АвтопортретOLYMPUS DIGITAL CAMERAplakat ELOLYMPUS DIGITAL CAMERA13 Трявна23 Хризантеми
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн