Граждани на пет общини се обединяват в битка срещу златодобива в Сърнена Средна гора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
В Стара Загора бе учредена Национална гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“
*
GrazdaniteProf.Fol_Chlen_na_initiativnia_komitetНа 25.06.2020 г. в гр. Стара Загора официално се учреди Национална гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“, в която се обединяват граждани, общественици и кметове на общини в битка срещу златодобива в Сърнена Средна Гора. Основната цел на гражданското сдружение е предотвратяването на екологична и социална катастрофа,предизвикана от добив на злато  и метални полезни изкопаеми, както и унищожаване на безценното културно-историческо наследство в Сърнена Средна гора. От инициативния комитет са категорични, че е абсолютно недопустимо да се използват унищожителни за околната среда технологии в сърцето на Розовата долина, в съседство с дворовете на къщите в балнеокурорта Павел Баня, по водосбора на язовир Копринка, в зоната на минералните източници на гр. Павел Баня, Старозагорски минерални бани, Овощник, Ягода, Хисаря и с. Баня – Карловско.

Силното безпокойство на обществеността е предизвикано от издаденото на 13.12.2019 г. от Министерството на енергетиката разрешение на „Дънди Πpeшъc Meтaлc Чeлoпeч“ EAД за търсене и проучване на злато и други метални полезни изкопаеми в огромна зона, обхващаща части от общините Стара Загора, Казанлък, Павел Баня, Братя Даскалови и Брезово. От Националната гражданска инициатива приветстват последвалото и обявено чрез медиите решение на „Дънди Πpeшъc Meтaлc Чeлoпeч“ EAД да се откаже от подписване на договор за търсене и проучване. За съжаление това корпоративно изявление няма правна стойност, докато Министърът на енергетиката не отмени издаденото вече разрешение.

Учредителното събрание набеляза предстоящите действия и прие манифест на Национална гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“, с който ще бъдат сезирани всички институции в България с две категорични искания:

1. Отмяна на Разрешение №524/13.12.2019 на министъра на енергетиката, с което се разрешават търсене и проучване на метални полезни изкопаеми – подземни богатства в площ от 155,75 квадратни километра, наречена „Свети Никола“ и разположена на територията на общини Стара Загора, Казанлък, Павел Баня, Братя Даскалови – Област Стара Загора и Община Брезово – Област Пловдив.

2. Забрана върху дейности по търсене, проучване и добив на метални и неметални полезни изкопаеми в Сърнена Средна гора по смисъла на чл. 2, ал.1, т. 1 и т.2 от Закона за подземните богатства.

Сред учредителите на Националната гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“ са доказани авторитети в науката, преподаватели, общественици, представители на бизнеса и кметове. За членове на инициативния комитет са избрани проф. Валерия Фол – траколог, проф. Димитър Караманев от Департамента по инженерна химия и биотехнология – Западен университет в Канада, Атанас Пъдев – представляващ граждани от Казанлък и Павел баня, Искра Михайлова и Кольо Митков – представляващи граждани от Стара Загора, Емил Филипов – представляващ граждани от община Братя Даскалови. Сдружението ще се представлява от единодушно избрания за председател Христо Енков, кмет на община Брезово.

Бележка на редакцията: Включването на партийно оцветени фигури в инициативата обаче внася в нея определен политически привкус. Налице е неприемливо за широките граждански кръгове изместване на фокуса.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2021 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн