“Дънди прешъс” оттегли искането си за проучвания на полезни изкопаеми в Старозагорска област

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1420338P1420318Дънди Прешъс Металс Челопеч” няма да пристъпи към подписване на договор за търсене и проучване в площ “Свети Никола” с Министерството на енергетиката. Изразяваме съжаление, че една възможност за добиване на знания към Националния геофонд на страната и бъдещи възможности за региона няма да бъдат реализирани. Информацията от геолого-проучвателните дейности е ценен държавен ресурс, който “Дънди Прешъс Металс Челопеч” щеше да финансира изцяло. За резултатите от тези дейности предстоеше да се вземат решения.”

Това се казва в становище на “Дънди Прешъс Металс Челопеч“, получено преди минути в Областната администрация в Стара Загора и огласено пред медиите от областния управител Гергана Микова.

Час преди това при областния управител се събраха кметовете на петте общини от Старозагорска област, върху чиято територия на площ от 155 кв.км канадската компания “Дънди прешъс” беше заявила желание за проучвателни дейности. Кметовете на Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Павел баня и Братя Даскалови споделиха пред медиите силната тревога на хората от общините си и съобщиха, че са приели съвместна декларация, съдържаща искане към правителството, Министерството на енергетиката и МОСВ да бъде прекратено даденото на “Дънди Прешъс Металс Челопеч” разрешение за геолого-проучвателни дейности.

Общото безпокойство изрази кметът на Стара Загора Живко Тодоров: хората се боят от замърсяване на една екологично чиста част от областта и страната, “белият дроб” на петте общини, територия, богата на минерални извори, използвани за балнеоложка дейност и спа туризъм в региона. Според специалистите дори първоначалното проучване крие опасности от такова замърсяване. От друга страна, пътната инфраструктура в петте общини ще пострада от допълнителното натоварване на тежки проучвателни и транспортни машини. И не на последно място – на територията, пожелана от “Дънди Прешъс Металс Челопеч” за проучване, са ситуирани секретни военни обекти от отбранителната инфраструктура на България.

Събралите се пред сградата на Областната администрация в Стара Загора няколко десетки граждани носеха лозунги против евентуалното проучване и добив от страна на “Дънди Прешъс Металс Челопеч” в региона. Те посрещнаха с аплодисменти новината за отказа на добивната фирма от проучвателна дейност в Старозагорско.

*  *  *

Допълнителна информация:

P1420342P1420332Областният управител на Стара Загора и кметовете на общините Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Чирпан и Братя Даскалови излязоха днес с обща декларация до Министерския съвет, Министерството на енергетиката и МОСВ, в която настояха да бъде прекратено даденото разрешение на канадската компания „Дънди Прешъс Металс Челопеч“  да извърши търсене и проучване на метални полезни изкопаеми на площ от 155 кв. км на територията на Старозагорска област.

Разрешение с №524 от 13.12.2019 г. даде възможност на компанията да направи проучване за добив на злато на площ „Св. Никола“ от 155 кв. км в Средна гора. Жителите на петте общини, в които попада въпросната територия, заявиха категоричното си несъгласие и изразиха опасения, че евентуалният добив на полезни изкопаеми ще наруши екологичното равновесие в района, ще разруши природата, ще застраши човешкото здраве и ще попречи на развитието на бизнеса и туризма. Областният управител и кметовете реагираха незабавно и проведоха поредица от срещи с граждани, с неправителствени, обществени и браншови организации. Представителите на институциите се солидаризираха с мнението на гражданите, че проучванията в региона трябва да бъдат прекратени. По този повод те подписаха декларацията, в която настояха за спирането им.

Малко след като г-жа Микова и кметовете обявиха на пресконференция пред журналисти своето решение, стана ясно, че компанията „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ се оттегля от последващи действия за придобиване и упражняване на правото си за търсене и проучване въз основа на издаденото разрешение. В официално становище, изпратено до Областна администрация, от дружеството заявяват: „“Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД няма да пристъпи към подписването на договор за търсене и проучване на площ „Св. Никола“ с Министерството на енергетиката. Изразяваме съжаление, че така една възможност за добавяне на знание към Националния геофонд на страната и бъдеща възможност за региона няма да бъде реализирана“.

Докато течеше срещата на областния управител и кметовете във връзка с изготвянето и подписването на общата декларация, пред сградата на Областна администрация се бяха събрали граждани, които отново настояха за незабавно прекратяване на проучвателните дейности. Г-жа Микова, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, на Казанлък – Галина Стоянова, на Чирпан – Ивайло Крачолов и депутатите Маноил Манев и Радостин Танев излязоха пред гражданите и ги запознаха с текста на становището на канадската компания. Отказът на дружеството от по-нататъшни проучвания бе посрещнат с ръкопляскане от събралите се жители на петте общини.

P1420325
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн