Посланикът на Франция Флоранс Робин посети Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_5016 (Large)На посещение в Областна администрация – Стара Загора днес бе посланикът на Република Франция у нас г-жа Флоранс Робин. Тя гостува за първи път в Стара Загора по покана на неправителственото сдружение „Свят без граници“. На срещата присъстваха областният управител Гергана Микова, зам.-областният управител Петя Чакърова, зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова и Никола Мобек – аташе за институционално и техническо сътрудничество във френското посолство.

Г-жа Микова запозна френските си гости с икономическото състояние на Старозагорска област и нейните природни и културно-исторически забележителности.

От своя страна Флоранс Робин показа отлични познания за икономиката на областта. Тя наблегна върху факта, че Зелената сделка, с която е свързано бъдещето на енергийния комплекс „Марица-изток“, е много важна за запазването на икономическия облик на региона. „За да се развият нещата по най-добрия начин за България, ще бъде необходима ангажираността на целия Европейски съюз. Трябва да бъдем солидарни с вас, за да превърнем тази политика за екологична чиста Европа в историческа възможност за развитие на Старозагорска област“, каза г-жа Робин.

Тя изрази удовлетворение от доброто взаимодействие между държавната и местната власт и неправителствения сектор, особено по теми, свързани с образованието на младите хора в неравностойно положение.

Г-жа Сотирова заяви, че Стара Загора е традиционно франкофонски ориентиран град, в който много ученици изучават френски език. Франкофонският младежки театрален фестивал, който се провежда ежегодно в града, и работата на Алианс франсез също са добри примери за сътрудничество между френската и българската страна.

Иванка Сотирова подари на Нейно превъзходителство г-жа Робин реплика на мозайка „Дионисиево шествие“, като й отправи специална покана от името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за официална визита, по време на която да се запознае с богатото историческо наследство на Стара Загора. Посланикът прие поканата и заяви, че има наблюдения върху положителното развитие на Стара Загора.

В края на срещата г-жа Микова също покани г-жа Робин да гостува отново в областта, за да се запознае отблизо с богатото историческо минало на региона.

След посещението си в Областна администрация Нейно превъзходителство г-жа Флоранс Робин и председателят на сдружение „Свят без граници“ Ганчо Илиев заминаха за Николаево. Там те ще раздадат пакети с хранителни продукти на социално слаби семейства. Хуманитарната инициатива е част от проект на сдружението, подкрепен от френското посолство, по който 200 семейства от областта ще получат хранителни пакети и ще им бъдат проведени здравни и образователни консултации.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2021 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн