Забрана на гушенето на патици и гъски обсъжда украинският парламент

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*

Източник: Сдружение КАЖИ

Източник: Сдружение КАЖИ

Gushene 2

Забраната ще обхване и производството на деликатеса “фоа гра” (втлъстен гъши или патешки черен дроб). България ще остане сред малкото страни, в които “гушенето” (принудително угояване на патици и гъски чрез насипването чрез фуния в гушите им на царевица) все още се практикува. Практиката се счита за жестоко отношение към животните. Очаква се парламентът на Украйна да гласува предложението между 16 и 19 юни, съобщават от сдружение КАЖИ.

Насилственото хранене на птиците е с цел многократно увеличаване размера на черния дроб. За патиците той трябва да е достигнал тегло минимум 300 грама, а за гъските минимум 400 грама. Естественото им тегло е приблизително между 40 и 70 грама. Практиката причинява у птиците чернодробна стеатоза, съпътствана от силни болки и рязко влошаване качеството на живот. Вносителите на законопроекта я наричат една от най-жестоките и болезнени практики в индустриалното животновъдство. Така нареченият деликатесен продукт е с висока цена, която го прави достъпен за ограничен брой потребители.

Производството на фоа гра е забранено в повечето държави от Европейския съюз, включително Германия, Италия, Полша, Чехия, Холандия, Швеция, Финландия, както и Израел, Турция, Индия и други. Към момента само 5 страни от ЕС произвеждат фоа гра: Франция, Белгия, Унгария, Испания и България.

България е на второ място в ЕС по производство на втлъстен черен дроб, след Франция. У нас произвеждаме 2800 тона фоа гра ежегодно по данни от 2018 г. на Euro Foie Gras.

Украйна произвежда фоа гра основно за износ, наблюдавайки стабилен ръст на производството през последните години. Въпреки това през август миналата година основният производител в страната обяви, че прекратява своята дейност. Това се случва след публикуването на кадри от неговата ферма, които предизвикват силни реакции сред украинската общественост. Те са били отразени и на международно ниво, включително от The Independent. На кадрите е видно, че производителят използва машинно масло, за да смаже тръби, насилствено вкарвани в шиите на гъските с цел принудително угояване.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн