Въглищата запазват ролята си в енергийния ни микс до 2030 г., след това – плавен преход към газ и биомаса

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Енергийният министър подчерта значението на комплекса “Марица-изток” в среща с ръководителите на КТ “Подкрепа” и КНСБ
*
news-2840-4544“Въглищните централи са основни базови мощности в българската електроенергетика. Тяхното нормално функциониране, заедно с развитието на въгледобива, са гарант на стабилността на електроенергийната система”. Това подчерта енергийният министър Теменужка Петкова на среща с ръководителите и представители на Конфедерация на труда “Подкрепа” и Конфедерацията на независимите синдикати в България – Димитър Манолов и Пламен Димитров (на снимката). По думите на представителите на синдикалните организации пандемията от Covid-19 води до редица предизвикателства пред световните икономики, в това число и пред енергийния отрасъл.

Министър Петкова отново подчерта значението на комплекса “Марица-изток” за българската енергийна система. Преди обявяването на пандемията Covid-19, след публикуването на съобщението “Европейска зелена сделка” през декември 2019 г., усилията бяха насочени основно към планиране на дългосрочното развитие на ЕС по пътя към нисковъглеродна икономика. Считаме, че в настоящия момент се налага временно пренасочване на усилията към възстановяването на икономиките след въведените рестриктивни мерки за справяне с пандемията. Това е изразената от българска страна позиция в рамките на последното видеоконферентно заседание на енергийните министри от ЕС, припомни министър Петкова.

Запазването на работата на въглищните ТЕЦ в България е предвидено в Интегрирания национален план “Енергетика и климат”. Съгласно плана, въглищата запазват роля в енергийния микс до 2030 г., след което следва преходен период на плавно преминаване към по-голям дял на природен газ и биомаса.

Министерството на енергетиката и Българският енергиен холдинг предприеха необходимите стъпки и съгласно изискванията на европейските регламенти, квотите емисии СО2 за 2019 г. за ТЕЦ “Марица-изток 2″ бяха закупени в установените срокове – до 30 април 2020 г. – и средствата вече са преведени по партидата на Европейския регистър за търговия с квоти, се казва в съобщение на Министирството на енергетиката.
#


share button


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн