Великденско послание на Старозагорския митрополит Киприан

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Kiprian 300ВЕЛИКДЕНСКО ПОСЛАНИЕ ДО
БОГОЛЮБИВИТЕ ПАСТИРИ,ВСЕЧЕСТНИТЕ
МОНАСИ И МОНАХИНИ И ДО ВСИЧКИ ЕПАРХИОТИ
В СТАРОЗАГОРСКА ЕПАРХИЯ

„Аз съм възкресението и животът,
който вярва в Мене, и да умре, ще
оживее“ (Йоан 11:25)

 

Обични във възкръсналия Господ Иисус Христос чеда на богохранимата Старозагорска епархия,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !

Днес е ден на най-великото събитие в историята на човечеството. Празник, по-голям от всички останали празници! Ден, в който духовните химни възвестяват, че е Пасха свещена, Пасха нова и свята, Пасха, която освещава всички верни! Миг, носещ спасение на съгрешилите ни праотци и на всички нас. Светло събитие, сияещо с най–ярка светлина над страдащия човешки род. Спасителна радост, премахнала булото и властта на тъмнината. Небето днес тържествува с песента на ликуващите безплътни сили, а на земята вярващите сърца са притихнали от величието на събитието.

Светата Църква тържествува, защото с възкресението Си нашият Спасител отвори дверите на царството Божие за нас, хората, и никой никога не може вече да ги затвори (Откр.3:8). Празникът отново ни напомня, че тези двери са отворени за всички. И така ще бъде винаги, защото за нас пострада Христос и чрез смърт смъртта победи (тропар на Възкресение) и „за умрелите стана начатък“ (Кор. 15:20), като даде благодат на повярвалите в Него да станат синове Божии (ср.Гал.3:26).

Църквата и народът ни нарича този ден „велик” и той е такъв не само поради факта, че е над времето и логикатани, а защото е дар, велик дар на безсмъртие и вечен живот. Светлината му премахва отчаянието и безнадеждността на човешките души и утвърждава силата на вярата като единствено средство, разкъсващо тежката длан на злото, обхванало душите ни. Унищожавайки свитъка със записаните грехове на човешкия род, Иисус Христос дава нова перспектива за всички изповядващи Неговото всепобедно Възкресение.

Обични в Господа мои духовни чеда,

Божията милост е велика. Обичта Му към нас – също. Яркото и вечно доказателство за това са земният живот на Спасителя, подготовката за кръстните страдания и търпението, с които Ги понася. По време на Страстната седмица проследихме как Господ Иисус Христос преминава през горнилото на болката, за да ни спаси. Вървяхме с Него по стъпките му към Голгота. В сърцата си, заедно със Симон Киринееца, носихме и Божия кръст и видяхме чудото на християнството. Само в него всяка болка, претърпяна с вяра, завършва с Възкресение.

Видяхме пример, докоснахме се до Живота, който умира заради нас и възкръсва, защото няма сила, по–голяма от любовта и нищо не може да властва над нея. Нашият Бог е любов (Йоан 4:8), Той е и път, и истина, и живот (Йоан 14:6), а днес отново виждаме как в Него искри Възкресението. Постоянно и непрекъснато, Възкръсващ и даващ живот на всички, които умираме.

Който вярва в Мене, казва Господ Иисус Христос, и да умре, ще живее! За да живеем, ни е нужна вяра, с която да изберем Пътя, Който ни води до Истината и Живота. За да стигнем до тях обаче, трябва да преминем през личните си страстни седмици.

Това тази година чувстваме по-сезаемо. Днес народът ни и целият свят се борят с разширяващата се пандемия. Човечеството от много години не се е изправяло пред подобно глобално заболяване. Вирусът COVID-19 прекъсна земния живот на много наши сънародници, наши близки и познати, братя и сестри и продължава да причинява страдания, болка и страх за утрешния ден. Тези страдания са част от индивидуалните ни делнични Голготи, някои по-стръмни, други – не толкова. Свидетели сме на особени делници, които коват в сърцата ни медните звънци на вярата. Може сега да не ги чуваме, но те са вече там и ще зазвънят, когато е нужно. Нека да не губим кураж в тези наши наглед самотни пътеки, в носенето на кръста ни помага не Симон Киренееца, а Сам Бог. Ако се научим да Го призоваваме, тази болка е обречена от звънците на вярата да изгори в огъня на Възкресението.

А на този Великден пасхалните стихири отново ни призовават да се радваме от тържеството на празника и един други в сърцата си да се прегърнем. На тези, които ни ненавиждат, да кажем: „братя”! и всичко да простим заради Възкресението.

Нека с пречистени сърца в святост да честваме деня на Пасхата Господня. Да видим славното Христово Възкресение в самите нас, да се вгледаме в делата и чувствата си и обновим живота си, за да станем и бъдем нова твар. (Гал. 6:15).

Отечески поздравявам всички чеда на Старозагорската епархийска църква с всепобедния Празник – Светлото Христово Възкресение! Всесърдечно благопожелавам мирът, благостта, светлината и любовта на Нашия Възкръснал Спасител да носят в сърцата на всички много топлина и радост! Радост, която никога не угасва.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

С пълнота на Пасхалната радост, Ваш во Христа молитствувател,
+ Старозагорски митрополит КИПРИАН
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн