Лауреат на конкурса “Минко Балкански” с онлайн лекция за математически таланти от 8 до 12 клас

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
лличев - 3Регионалният център за извънкласно образование към Фондация „Миню Балкански“ в с. Оряховица ще проведе дистанционна лекция, свързана с

Един математически модел на житейски проблем

30 ученици ще се включат в лекцията на Любен Личев, която ще се проведе на 25 април 2020 г.

Лекторът Любен Личев е национален състезател, трикратен медалист от най-големия математически форум за ученици в света – MOM и лауреат на конкурса “Минко Балкански” през 2014 г. Член е на националния отбор по математика. От 2015 до 2017 г. учи в лицей Louis le Grand в Париж. От 2017 г. учи в Ecole normale supérieure в Лион, а от 2019 г. насам специализира вероятности и комбинаторика. От 2018 г. обучава даровити деца в лятната школа по комбинаторна математика, организирана от фондацията.

Ето как Любен Личев представя темата „Интервални графи. Кутиечност на граф”:

„В живота често се сблъскваме с организационни проблеми. Например – как да организираме задълженията си, които трябва да изпълним в строго определени (и понякога препокриващи се) часови отрязъци през деня, за да свършим цялата работа за най-малко поредни дни. Естествено, трябва да се постараем също така да отделим необходимото време на всяка отделна задача (защото бързата работа е срам за майстора) и по подобни причини избягваме да вършим две неща наведнъж. Ще разгледаме математически модел на този житейски проблем и ще се опитаме да достигнем до отговорите на този и други въпроси”.

Обучението е за ученици от 8 до 12 клас.

Заявки за участие се приемат на електронния адрес на фондацията: fmb.shkoli@gmail.com. В заявката моля напишете три имена, клас, училище, електронен адрес, телефон на желаещите за участие.

Одобрените за обучение ще получат потвърждение до 20 април 2020 г.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн