Прокуратурата разпореди масирани проверки за продажби на лекарствени и хранителни продукти в Стара Загора и областта на спекулативни цени

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
ProkuraturaПо разпореждане на Окръжна прокуратура – Стара Загора са предприети мерки за предотвратяване на продажбата на хранителни продукти и лекарствени продукти на територията на област Стара Загора, на цени многократно превишаващи утвърдените и регистрирани.

За времето на обявеното извънредно положение в страната, е възложено на контролните органи – Регионална здравна инспекция – Стара Загора и Областната дирекция по безопасност на храните – Стара Загора, съвместно с Регионалния център на Комисията за защита на потребителите, Областна дирекция на МВР – Стара Загора и Офис Стара Загора на Териториалната дирекция на НАП, да извършват ежедневни и постоянни проверки на селективно избрани търговски обекти на случаен принцип, при които длъжностните лица да осъществят контрол на дейностите, извършвани в съответните звена за търговия на едро (складове), хранителни магазини, супермаркети, аптеките и дрогериите, а именно – спазване на разрешителния режим, регистрационен, лицензионен, финансов (вкл. ценови), счетоводно-отчетен, данъчен. Контролните органи ще проверяват деяния, нарушаващи разпоредбите, свързани с търговия с хранителни продукти и лекарствени продукти без разрешение, в това число продажби, предлагане и търговски сделки по интернет.

От Окръжна прокуратура – Стара Загора изрично е указано на инспекторите от РЗИ – Стара Загора при извършването на проверките да обърнат особено внимание на случаи, съдържащи информация за завишени цени на медицински маски от страна на производители и търговци на едро.

При констатация за допуснати нарушения на нормативните документи ще се съставят актове, наказателни постановления, включващи предвидените в закона санкции – финансови, административни, наказателни, професионални, като в прокуратурата ще постъпват данни за всяка една констатация с оглед преценка на наличието или липсата на данни за извършени престъпления от общ характер.

Пресцентър на Апелативна прокуратура – Пловдив
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн