Излъчена бе първата онлайн пресконференция на кмета Живко Тодоров за противоепидемичния контрол в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
75474876438Untitled 9Проверките за незаконна работа на заведения в условията на строг противоепидемичен контрол в Стара Загора и селата от общината ще продължат още по-интензивно. Ще се извършва и непрекъснат контрол за това, стоят ли си вкъщи поставените под карантина лица, завърнали се от чужбина, като за целта са привлечени и инспекторите, от чиято отговорност временно е отпаднало наблюдението на преустановеното до 29 март заплащане за паркиране в Зелената зона.

С това започна днес първата по рода си онлайн пресконференция на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, излъчена във Фейсбук и иинициирана като мярка срещу разпространението на коронавируса. Заедно с него пред камерите бяха председателят на Общинския съвет Мария Динева, заместник-кметовете Иванка Сотирова, Милена Желева, Йордан Николов, инж.Янчо Калоянов и Красимира Чахова, както и секретарят на Общината Делян Иванов, който е натоварен със задачата да координира цялостната организация на противоепидемичните мерки. Медиите задаваха своите въпроси към участниците в чата под живото излъчване на пресконференцията на страницата на Телевизия “Загора”. Записът може да бъде гледан в страницата на телевизията, както и в други Фейсбук групи.

Записването на доброволци за съдействие в подпомагането на възрастни и самотни хора в Община Стара Загора се извършва на тел. 0885 90 12 12 или чрез стационарния номер на общинската администрация 042 614 614. Вечерен час за учениците засега няма да се въвежда, но мярката остава като възможна опция при усложняване на обстановката, стана ясно по време на пресконференцията. В тази връзка кметът призова за активно съдействие и контрол от страна на родителите на подрастващите.

Самотно живеещите възрастни хора могат да заявяват от днес за утре доставка в дома им на топла храна от Диетичния стол на тел. 0885 363 077 (Атанаска Ангелова). Доставката се извършва в съдове за еднократна употреба. От вчера действа със същата цел и тел. 0885 382 233. На тези телефони нуждаещите се от храна диктуват адреса си. За доставката на лекарства по НЗОК трябва да предоставят на специално упълномощеното от Общината длъжностно лице, което ще ги посети, и рецептурната си книжка.

„Благодаря на всички, които дариха парични средства – като фирма „Медина Мед“, която осигури 5 хил. лева в помощ на точно такива нужди. Те ще бъдат използвани по време на тази кампания” – каза Живко Тодоров.

Продължава редовната дезинфекция на градския транспорт и обществени места като спирки, паркове, паркова мебел, детски площадки и пешеходна зона. Поддържа се контакт с магазините от големите вериги за установяване на необходимата противоепидемична организация на клиентите в тях. В по-малките търговски обекти трябва да се обслужва по един човек вътре, като редът се пази отвън на дистанция с шахматно подреждане на чакащите.

От думите на кмета на града стана ясно, че проверки регулярно се извършват в кв. „Лозенец“, тъй като има множество сигнали за завърнали се от работа в чужбина хора. „Всеки нарушител ще бъде санкциониран с най-тежките мерки от закона. В Стара Загора все още, за радост, няма регистриран случай на коронавирусна инфекция, затова се надявам отговорността на хората на бъде на ниво. Разчитаме на самосъзнанието и самодисциплината на всеки един старозагорец“, заяви Тодоров.

Сигнали за завърнали се от чужбина старозагорци старозагорци могат да подават на телефоните на РЗИ, която организира поставянето им под карантина, или на тел. 112. В края на миналата седмица под карантина бяха около 50-60 души.

Снабдяването с маски става индивидуално. За по-големи количества заявките се правят директно във фирма “Мересев”, където ги шият.

Насроченото за 26 март редовно заседание на Общинския съвет няма да се проведе, съобщи Мария Динева. Проведено е електронно съвещание на членовете на Председателския съвет, търси се алтернативна онлайн форма и за провеждането на сесията на ОбС в условията на обявеното извънредно положение, но за намирането на съответната техническа възможност е необходимо време.

Допълнителна мярка, която взима общинска администрация е, служителите над 60-годишна възраст да работят при възможност от вкъщи, обяви още градоначалникът. „В крайна сметка това са най-уязвимите хора, не трябва да допускаме случаи каквито има в страната ни да станат факт и при нас. „Въпроси и предложение до Общинския кризисен щаб, който работи активно, може да се правят както във фейсбук групата „Попитай кмета на Стара Загора“, така и на Горещия телефон 0800 157 37.

Община Стара Загора ще подкрепи собствениците на кафенета и ресторанти, които имат закупено тротоарно право, но не могат да го използват към момента – те ще бъдат компенсирани през следващи месеци, като неизползваните суми ще бъдат пренасочени към бъдещ период, стана ясно от думите на кмета Тодоров.

По време на събитието бяха дадени и разяснения относно въвеждането на онлайн формата на обучение в старозагорските училища. Иванка Сотирова обобщи, че 95% от тях са в готовност. Ресорният зам.-кмет благодари на фирми, отзовали се с подкрепа към хора, нямащи възможност да осигурят необходимите технически средства за дистанционно обучение на децата.
#бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн