Коронавирус: Защо трябва да действате сега

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET

* Политици, лидери на общността и бизнес лидери: какво трябва да правите и кога?

* Всички търговски дейности трябва да поддържат разстояние от един метър между клиентите. Онези, които не могат да го направят, трябва да затворят. Храмовете могат да останат отворени, стига да гарантират това разстояние

45765Статия от Томаш Пуейо. Автоматичен превод от английски на български чрез Гугъл преводач. Публикуваме най-важното съдържание от статията.

Оригиналът е тук: https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca

При всичко, което се случва с Коронавируса, може да е много трудно да вземете решение какво да правите днес. Трябва ли да изчакате за повече информация? Направете нещо днес? Какво?
Ето какво ще разгледам в тази статия, с много диаграми, данни и модели с много източници:

Колко случаи на коронавирус ще има във вашия район?
Какво ще се случи, когато тези случаи се материализират?
Какво трябва да направиш?
Кога?

Коронавирусът идва при вас.
Идва с експоненциална скорост: постепенно и после внезапно.
Въпрос на дни. Може би седмица или две.
Когато това стане, вашата здравна система ще бъде претоварена.
Вашите съграждани ще бъдат лекувани в коридорите.
Изтощените здравни работници ще изнемогват. Някои ще умрат.
Те ще трябва да решат кой пациент получава кислорода и кой умира.
Единственият начин да се предотврати това е социалното дистанциране днес. Не утре. Today.
Това означава да запазите колкото се може повече хора вкъщи, като започнете сега.
Като политик, лидер на общността или бизнес лидер, вие имате силата и отговорността да предотвратите това.
Може да имате страхове днес: Ами ако прегреша? Ще ми се смеят ли хората? Ще се ядосат ли на мен? Ще изглеждам глупаво? Няма ли да е по-добре да изчакате другите да предприемат стъпки първо? Ще навреди ли твърде много на икономиката?
Но след 2–4 седмици, когато целият свят е в затворено положение, когато няколкото ценни дни на социално дистанциране, които ще сте активирали, ще спасят живота, хората вече няма да ви критикуват: Ще ви благодарят за правилното решение.

Общият брой на случаите нарастваше експоненциално, докато Китай го съдържаше. Но тогава той изтича навън и сега това е пандемия, която никой не може да спре.
Към днешна дата това се дължи най-вече на Италия, Иран и Южна Корея:
В Южна Корея, Италия и Китай има толкова много случаи, че е трудно да се видят останалите страни.
Има десетки държави с експоненциални темпове на растеж. Към днешна дата повечето от тях са западни.
Какво трябва да направите?

Това е пандемия сега. Не може да бъде елиминирана. Но това, което можем да направим, е да намалим въздействието й.

Социално разстояние

Има едно много просто нещо, което можем да направим и което работи: социално дистанциране.
Ако се върнете към графиката на Ухан, ще си спомните, че щом имаше блокиране, случаите паднаха. Това е така, защото хората не си взаимодействат помежду си и вирусът не се разпространява.
Настоящият научен консенсус е, че този вирус може да се разпространи в рамките на 2 метра (6 фута), ако някой кашля. В противен случай капчиците падат на земята и не ви заразяват.
След това най-лошата инфекция става чрез повърхности: Вирусът оцелява с часове или дни на различни повърхности. Ако се държи като грип, може да оцелее седмици на метал, керамика и пластмаса. Това означава, че неща като ключалки, маси или бутони на асансьори могат да бъдат ужасни вектори за заразяване.
Единственият начин наистина да се намали това е със социалното дистанциране: Да запазим хората колкото е възможно повече вкъщи, колкото е възможно по-дълго, докато това не се оттегли.
Това вече е доказано в миналото. А именно през пандемията от грип през 1918 г.

За грипа през 1918 г. в САЩ, броят на смъртните случаи е бил в зависимост от това колко бързи мерки са предприети. Например град като Сейнт Луис взе мерки 6 дни преди Питсбург и имаше по-малко от половината смъртни случаи на един жител. Като средно предприемането на мерки 20 дни по-рано намалява наполовина смъртността.

Италия най-накрая разбра това. Първо заключиха Ломбардия в неделя, а един ден по-късно, в понеделник, осъзнаха грешката си и решиха, че трябва да заключат цялата страна.
Да се ​​надяваме, че ще видим резултати в следващите дни. Все пак ще отнеме една-две седмици, за да видите.

Как политиците могат да допринесат за социалното разстояние?

Въпросът, който политиците си задават днес, не е дали трябва да направят нещо, а по-скоро какво е подходящото действие.
Има няколко етапа за контрол на епидемия, като се започне с очакване и завърши с ликвидиране. Но днес е много късно за повечето опции. При това ниво на дела, единствените два варианта, които политиците имат пред себе си, са ограничаване и смекчаване.

Задържането гарантира, че всички случаи са идентифицирани, контролирани и изолирани. Сингапур, Хонконг, Япония или Тайван се справят толкова добре: Те много бързо ограничават хората, които влизат, идентифицират болните, незабавно ги изолират, използват тежки предпазни средства, за да защитят здравните си работници, проследяват всичките им контакти, карантират ги… Това работи изключително добре, когато сте подготвени и го правите рано, и не е необходимо да разрушавате икономиката си, за да го направите.

Вече споменах подхода на Тайван. Но Китай също действа. Продължителността, с която се стигна до постигането му, е умопомрачителна. Например те са имали до 1800 екипа от по 5 души, всеки проследяващ всеки заразен човек, всеки, с когото са взаимодействали, след това всички, с които са взаимодействали, и са изолирали групата. Така успяха да овладеят вируса в една страна с милиарди хора.

Това не са направили западните държави. И сега вече е късно.
След като стотици или хиляди случаи нарастват сред населението, предотвратявайки появата на повече, проследяването на съществуващите и изолирането на контактите им вече не е достатъчно. Следващото ниво е смекчаване.

За смекчаването е необходимо тежко социално дистанциране. Хората трябва да спрат да се мотаят, за да свалят скоростта на предаване (R), от R = ~ 2–3, който вирусът следва без мерки, до под 1, така че в крайна сметка да изчезне.

Тези мерки изискват затваряне на фирми, магазини, масови транзити, училища, налагане на блокиране на работа … Колкото по-лошо е положението ви, толкова по-лошо ще бъде социалното дистанциране. Колкото по-рано наложите тежки мерки, толкова по-малко време ви е необходимо да ги спазвате, толкова по-лесно е да идентифицирате случаи на пивоварство и колкото по-малко хора се заразят.

Това трябваше да направи Ухан. Това е принудено да приеме Италия. Защото когато вирусът е активен, единствената мярка е всички заразени области да спрат да го разпространяват наведнъж.
С хиляди официални случаи – и десетки хиляди истински такива – това трябва да правят страни като Иран, Франция, Испания, Германия, Швейцария или САЩ.
Но те не го правят.
Някои бизнес работят от вкъщи, което е фантастично.
Някои масови събития се спират.
Някои засегнати райони са в карантина.
Всички тези мерки ще забавят вируса.
Но не е достатъчно да достигнем тази скорост на предаване, този R, от 2,5 до 2,2 или дори 2. Трябва да го стигнем до под 1 за продължителен период от време, за да го убием. И ако не можем да направим това, трябва да го приближим до 1 за възможно най-дълго, за да изравним кривата .

Въпросът е: Какви са компромиси, които бихме могли да направим, за да намалим R? Това е списъкът, който Италия е поставила пред всички нас:

* Никой да не може да влезе или излезе от зоните за блокиране, освен ако няма доказани семейни или работни причини.
* Движението вътре в зоните трябва да се избягва, освен ако те са оправдани по спешни лични или работни причини и не могат да бъдат отложени.
* Хората със симптоми (респираторна инфекция и треска) силно се препоръчва да останат у дома.
* Стандартният отпуск за здравните работници е спрян.
* Затваряне на всички учебни заведения (училища, университети…), фитнес зали, музеи, ски станции, културни и социални центрове, басейни и театри.
* Баровете и ресторантите имат ограничено време за отваряне от 6 до 18 часа, с разстояние най-малко един метър между хората.
* Всички заведения и клубове трябва да се затворят.
* Всички търговски дейности трябва да поддържат разстояние от един метър между клиентите. Онези, които не могат да го направят, трябва да затворят. Храмовете могат да останат отворени, стига да гарантират това разстояние.
* Посещенията в семейството и приятелите в болницата са ограничени.
* Работните срещи трябва да бъдат отложени. Работата от дома трябва да се насърчава.
* Всички спортни събития и състезания, публични или частни, се анулират. Важни събития могат да се провеждат при затворени врати.
* След два дни те добавиха: Не, всъщност трябва да затворите всички предприятия, които не са от решаващо значение. Затова сега затваряме всички търговски дейности, офиси, кафенета и магазини. Само транспорт, аптеки и хранителни стоки ще останат отворени.”

Един от подходите е постепенното увеличаване на мерките. За съжаление, това дава ценно време за разпространение на вируса. Ако искате да сте в безопасност, направете го в стил Ухан. Хората може да се оплачат сега, но ще ви благодарят по-късно.

Как бизнес лидерите могат да допринесат за социално разстояние?
Ако сте бизнес лидер и искате да знаете какво трябва да правите, най-добрият ресурс за вас е Клубът на оставащите вкъщи.
Кой остава вкъщи заради COVID-19?
Списък на всички компании WFH или събития се промени заради covid-19
stayinghome.club
Това е списък на политиките за социално дистанциране, приети от американските технологични компании – досега 138.
Те варират от разрешената до необходимата работа от дома и ограничени посещения, пътувания или събития.
Има още неща, които всяка компания трябва да определи, като например какво да прави с работници на час, дали да поддържа офиса отворен или не, как да провежда интервюта, какво да прави с кафенетата…

Заключение: Разходите за чакане
Може да се почувствате страшно да вземете решение днес, но не бива да мислите по този начин.

Този теоретичен модел показва различни общности: едната не предприема мерки за социално дистанциране, едната ги предприема в ден n от огнище, а другата в ден n+1. Чакането още един ден създава 40% повече случаи! Така че, може би, ако властите на Хубей бяха декларирали блокирането на 22 януари вместо на 23-ти, те биха могли да намалят броя на случаите с изумителните 20 000.

И не забравяйте, че това са само случаи. Смъртността ще бъде много по-висока, тъй като не само ще има директно 40% повече смъртни случаи. Ще има и много по-голям срив в системата на здравеопазването, което ще доведе до смъртност до 10 пъти по-висока, както видяхме преди. Така че еднодневната разлика в мерките за социално дистанциране може да завърши с експлодиране на броя на смъртните случаи в общността ви чрез умножаване на повече случаи и по-висока степен на смъртност.

Това е експоненциална заплаха. Всеки ден има значение. Когато закъснявате с решение за един ден, може би не допринасяте за няколко случая. Вероятно вече има стотици или хиляди случаи във вашата общност. Всеки ден, когато няма социално дистанциране, тези случаи нарастват експоненциално.

Споделете това!

Може би веднъж на десетилетие се случва споделянето на статия да спаси животи. Трябва да се разбере това, за да се избегне катастрофа. Моментът за действие е сега.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн