“Бага-Тур” кани старозагорци на Великия ден на коня – Тодоровден, тази събота (7 март 2020)

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
На 7-ми март, събота, Школата за оцеляване „Бага-Тур“ кани старозагорци на традиционния български празник Тодоровден

Todorovden“Каним ви да споделите с нас деня, в който почитаме свещеното животно на нашите деди – коня! Заповядайте да съпреживеем заедно онази част от историята на българите, важен двигател за великите завоевания и победоносни сражения на предците ни, а именно воинът и неговия кон – неизменни другари в мир и бран хилядолетия наред! Да празнува „Великият ден на коня“ с нас, багатурите, е право по волята на всеки радетел за възраждане на българския дух и пазител на народната вяра!” – апелират от “Бага-Тур” към гражданите и гостите на Стара Загора.

Програма на събитието:

I част

* 11:00 ч. Посрещане по старобългарски с хляб и сол
* 11:30 ч. Откриване – парад на конете пред трибуните
* 12:00 ч. Демонстрационен спектакъл „Великият ден на коня“

II част
13:30 – 17:00 ч.

* Състезание по конна борба „Ер Емиш“
* Състезание по надпрепускане „Тодорова кушия“
* Награждаване на победителите
* Всенародно веселие

Вход: 10 лв. (за деца до 7-годишна възраст не се заплаща).

Освен че ще има зрелищни конни демонстрации и състезания, всеки желаещ ще има възможността да се докосне или снима до кончетата на Багатурите.

“Благодарим сърдечно на всеки един от вас, който с присъствието си на нашия празник ще подпомогне дейностите на школа „Бага-Тур“!” – се казва в обръщението за Тодоровден на нашите съграждани, възраждащи древната българска традиция.

“Основната ни цел е да популяризираме прабългарската култура, добродетелната система от Аспарухово време – разказва Явор Гънчев от Бага-Тур. – Във връзка с тази цел са разработени няколко направления. Едното е демонстрационно-атрактивно. В него хората, които се занимават в школата, правят демонстрации, спектакли, презентации, участие във възстановки и т.н. Другото направление е това, в което всеки, който желае, може да влезе и да се обучава на някоя от дисциплините, които развива школата. Това са дисциплини, които имат отношение към старата прабългарската система – запознаване и стрелба с прабългарския лък, езда с кон, като системата се доближава до въоръжената езда – волтижировката и джигитовката, това са военно-приложните неща от гърба на коня.

При въоръжената езда са овладява стрелба с лък от кон, въртене на бич от кон, работа със сабя от кон. Там всъщност изучаваме и за конете, и за оръжията на старите българи. Тези оръжия ги изучаваме и от земя, освен това запознаваме с природата, следознанието, изучаване на дивите животни, флората, фауната, запознаване с празничната система – все неща, които са свързани с обучението в „Бага-Тур”.

Това обучение преминава под няколко форми – или под формата на лагери, редовно обучение, еднократно обучение, на принципа на тийм-билдинга, или двудневни занимания.”

Още по темата:
* Откриха първия в България прабългарски аул на Бага-Тур в Стара Загора
* Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“ представя атрактивен спектакъл по време на „Beerфестът“ в Стара Загора

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ НА КОННАТА БАЗА:
65647437
768758979
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн