Две знакови годишнини отбелязаха в Стара Загора – 150 г. независима българска църква и 125 г. от залесяването на Аязмото

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_3333IMG_3334В катедралния храм „Св. Николай“ Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи тържествен благодарствен молебен по случай 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия. Слубжата, в която участваха свещенослужители от епархията, хора към църквата, с диригент Мария Колева и ученици от VI ОУ „Св. Никола“, бе придружена с празничен камбанен звън. В края владиката прочете Патриаршеското и Синодално послание по повод бележитата годишнина (достъпно в линка по-долу).

Малко след това пред паметника на митрополит Методий Кусев по повод 125 години от залесяването на парк „Аязмото“ бяха отслужени водосвет и молебен.

„125 години от едно Богоблагословено дело, което нашият предшественик – блаженопочиналият митрополит Методий, остави в заветната история на Стара Загора. Градът-мъченик, който може да се гордее с това наследство. Днес, когато отбелязваме и 150 години от учредяването на независимата българска църква, която бе извоювана с много кръв, дипломатически и политически ходове, може да се радваме на самостойност и да носим древното име на Българската патриаршия. Всички знаем с колко труд, болка, сълзи, негодувания и упреци е започнало делото на дядо Методий. Сега всички ние, неговите наследници, се радваме, защото той ни остави живоносния полъх, остави ни завета да съхраняваме и пазим, да обичаме, копнеем и милеем и всякога да знаем, че пазейки Аязмото, ние ще бъдем съхранени като православни християни и пазители на нашите предци. Важно е да отбележим, че честваме и 125 години от първата копка на храм „Св. Теодор Тирон“, който тогава е бил част от манастирския комплекс. С всичко това ние можем да носим полъха на нашето българско родолюбиво самосъзнание“ – каза в приветственото си слово митрополит Киприан.

В ритуала участваха още председателят на Общинския съвет Мария Динева, заместник-кметовете Иванка Сотирова и Милена Желева, общински съветници и граждани. Всички те получиха екземпляр от книгата „170 години от рождението на митрополит Методий Кусев“, където е описан неговият живот.

В района на бадминтон игрищата, по инициатива на Община Стара Загора, Старозагорската митрополия и Съюза на ландшафтните архитекти, бяха засадени екзотични иглолистни фиданки от видовете „Хималайски кедър”, „Бор пондероза”, „Либоцедрус”, „Секвоя” и др.

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ по повод 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия – https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=314565

IMG_3336IMG_3338
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн