Ученици изработиха мартенички за деца, лишени от родителски грижи

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Община Стара Загора се включи в инициативата на Културно-информационен център „Етносвят България” и ОУ „Георги Райчев” за изработването на мартенички с благотворителна цел. Част от творческата работилничка бе и зам.-кметът Милена Желева, за да сътворят заедно с възпитаниците на училището изящни червено-бели украшения.

Гостите бяха посрещнати с питка, а учениците разказаха история за създаването и значението на мартеничките в българския фолклор, като поздравиха присъставащите със стихчета. Създадените днес символи на Баба Марта ще бъдат подарени на малчугани от Домове за деца, лишени от родителски грижи. Децата изработиха специално първомартенски „Пижо и Пенда”, които ще бъдат закачени в сградата на Община Стара Загора.

Зам.-кметът зарадва присъстващите, като обясни, че в Инвестиционната програма на Община Стара Загора за 2020 година са включени необходимите три климатика за оборудване на концертната зала в сградата на “Етносвят”, тъй като към момента, през зимния сезон, тя не се ползва. Това е едно дългогодишно желание на сдружението, което ще позволи пълноценно използване на сградата, стана ясно по време на събитието.

На творческото ателие присъсваха също така зам.-областният управител Красимир Червилов и началникът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова.

Милена Желева взе участие и в мартенска работилничка в Регионалния исторически музей, където с второкласници от 4-то основно училище “Кирил Христов” изработиха традиционни мартеници от пъстра прежда и мъниста.

IMG_0297IMG_0265

IMG_0292IMG_0283

IMG_02780
#vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн