Новооткрита и реставрирана мозайка от античния град Августа Траяна представи Регионалният исторически музей в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1420233P1420245С 29 420 лв.  средства от проект, защитен пред на Министерството на културата, Регионалният исторически музей в Стара Загора извърши в течение на няколко месеца реставрация, консервация и експониране на подова мозайка, открита миналата 2019 г. в археологическия резерват “Августа Траяна-Верея”, на бул. “Руски” 47-49. Тази вечер мозайката бе представена пред старозагорската общественост и медиите.

Реставрацията е извършена от екип с ръководител Иван Ванев.

“Тази мозайка е малка част от едно наследство, което Стара Загора е получила от красивия античен град Августа Траяна. Благодаря на ръководството на музея и на работилите по нея за положените усилия, както и за запазването на цялото ни културно-историческо богатство – каза зам.-кметът по култура на Община Стара Загора Милена Желева (в средата на първата снимка). – Те имат нашата безрезервна подкрепа в лицето на кмета Живко Тодоров и се надявам през следващите години да продължат все така активно да работят” – допълни тя.

“Благодарим на Министерството на културата, което подкрепи проекта. Нашият Регионален исторически музей винаги е водил политика на участие в конкурси по различни проекти. Тази година продължаваме и се надяваме да спечелим още нови конкурси, за да съхраним и популяризираме нашето богато културно-историческо наследство, с което Стара Загора с право се гордее” – каза при представянето на мозайката директорът на музея Петър Калчев.

Археологът ас. Мария Камишева (на третата снимка) сподели подробности за откриването, реставрацията и експонирането на мозайката. Артефактът, част от комплекс, е открит почти в централната част на резервата “Августа Траяна” – каза тя. – Мястото е южно от улица с посока изток-запад и западно от улица с посока север-юг. Мозайката е открита в много лошо състояние. Имала е емблема (централната фигура), на която вероятно е било изобразено лице, което в късната Античност не е било прието да бъде представяно и е било премахнато. Мозайката е изработена с много цветове, много прецизно. Почистена е на ръка, със специални ултразвукови инструменти. Част от нея продължава на юг, но остава под неразкрит и непроучен имот. В северна посока е открита втора мозайка, вече експонирана в РИМ – Стара Загора.

Археологическите проучвания от 1900 г. до момента в Стара Загора са извадили на бял свят досега общо 14 подови и 2 стенни мозайки от античния период на града, припомни Мария Камишева. Някои от тях са експонирани на място – в пощата, под специален купол на ул. “Ген. Столетов”, други са вдигнати от местата на намирането им, но все още не им е открито място за експониране. Има и една, която е оставена зарита под 60 сантиметра защитен пласт.

На събитието присъстваха още началникът на отдел „Култура” при Община Стара Загора Диана Атанасова и зам.областните управители Петя Чакърова, Красимир Червилов и Димитър Драчев, журналисти и граждани.

P1420231P1420249
IMG_0091IMG_0111
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн