Депутати и експерти от БСП на среща в Стара Загора: Искаме да помогнем за намирането на решение за въглищните ни централи

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1420226Среща-разговор на тема „Проблеми и предизвикателства пред електроенергетиката в България. Място и роля на минно-енергийния комплекс „Марица изток” за гарантиране на енергийната и национална сигурност на България” се провежда в момента в Стара Загора, организирана от БСП. За участие в нея дойдоха народните представители от Старозагорския избирателен район Драгомир Стойнев и Георги Гьоков, народните представители Атанас Костадинов

“Нямаме никакво намерение да политизираме тази среща. Просто искаме да помогнем комплексът “Марица-изток” да работи възможно най-дълго време, според мен – до изчерпване на енергийния ресурс на въглищата” – заяви на импровизирания брифинг преди началото на срещата Георги Гьоков в качеството си на домакин.

Драгомир Стойнев, член на ПК по енергетика: “Зелената сделка е факт. Въпросът е България от коя страна ще бъде – проблемът или решението на проблема. Зелената сделка е една възможност за преструктуриране не само на енергетиката, но и на промишлеността, на икономиката, на транспорта, на земеделието. Само че за да се случи това, трябва да има план. Притеснени сме, че засега никой не знае какво ще се случи и изпускаме конкретни възможности – така че именно тези региони, които са в преход, да се възползват. Не случайно допреди една година стоеше възможността заедно с Испания, която е представила 3 региона за преструктуриране, а Чехия, Словакия, Полша и Гърция – по един регион за подкрепа и финансиране от Европейската комисия… но какво е направила България – нищо. При положение, че можеше именно Старозагорският регион да бъде един от регионите за помощ. Трябва ли да имаме енергийна стратегия и национален план – да. България направила ли е тази стратегия? Не. Защо се бавим? Не знаем. Отново ли чакаме някой отвън да ни напише домашното и да ни каже какво трябва да направим? При положение, че имаме такъв огромен експертен и енергиен човешки потенциал, и да стоим отстрани и да се чудим… затова правим тази среща като едно начало този експертен потенциал да започне да се събира и извън парламента. За да се намери най-правилното решение.

Атанас Костадинов, член на ПК по енергетика и по околна среда и води: Решението на парламента за “Марица-изток” е биене на камбаната за това, държавата да започне да планира устойчиво развитие за стратегическите си сектори. Какво още трябва да се случи, за да получим примери, че липсата на държавна политика в съответния сектор е нещо лошо и за хората, и за самата държава. За съжаление енергетиката е един от тези примери. Виждаме един изключително вял, без никакви акценти механизъм, по който България няма да стигне доникъде. Има много възможности – и на основа на Зелената сделка, и на основа на платформата за въглищните региони. Каква държава искаме да бъдем – най-големият производител на чушки и домати ли да сме, или да бъдем енергиен център. Всичко е въпрос на стратегия и визия, която в момента отсъства. И съвременните технологии, и европейският поглед ни позволяват да намерим такива решения, така че Мините и добивът на въглища да останат, и в същото време да използваме по-устойчиви, по-ниско замърсяващи технологии. Да намерим устойчиво решение, с което се запазва околната среда, продължава производството и се имплементират иновативни технологии. Това е възможно, но нашето притеснение е, че никой не го прави. Това е поводът за тази среща. Както и сигнал, който искаме да излъчим и към българското правителство, и към Европа. Че най-накрая трябва да има приоритети, които да се следват и да са обвързани в стратегия и план за действие. Защото нищоправенето ще създаде социални и икономически, а вече създава и екологични проблеми.

Таско Ерменков, зам.-председател на ПК по енергетика в 44-то НС: Факт е решението на парламента, с което задължава правителството да вземе всички необходими мерки за гарантиране работата на минно-енергийния комплекс “Марица-изток”. Защото без този комплекс ще изпаднем в недостиг на 1320 мегавата инсталирани мощности, което е равносилно на срив на енергийната система. Или ще трябва да внасяме електроенергия отвън, което пък ще е срив на социалната система. Ако ние не предприемем мерки за гарантиране живота на комплекса “Марица-изток” до 2030-2035 година, ще предизвикаме и национална катастрофа, имайки предвид това, че ще останем без 42% от мощностите, които произвеждат електроенергия в България. А това вече няма откъде да се възстанови. Затова ние сме тук и затова сме решили да започнем този разговор сериозно. Адмирирам колегата Гьоков за това, което каза, но мисля, че едва ли е възможно централите да работят до изчерпване на въглищата. Светът върви към други технологии и ние за съжаление тичаме след света, вместо да имаме водещата роля и да определяме ние правилата на играта, а не някой да ни ги спуска и да се получи примерно, както се случи с трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй”, когато ги затвориха по чисто политически причини. Да не стане същото и с въглищните централи. Затова трябва да бъдем проактивни, да имаме план и стратегия, да знаем какво искаме, къде искаме да отидем, какви са ресурсите, необходими за това, и това да бъде базата на преговорите ни с ЕС. А не просто “Не искаме да затваряме”. Защото ще станем “лошото дете” на Европа, ще ни напляскат и ще ни затворят. За съжаление. И аз силно се притеснявам, че това единодушие, което проявихме в парламента, някак ще се пропука. Тази среща я организираме не за себе си, а да помогнем на управляващите да намерят правия път, а не само да им сочим грешките и недостатъците.

Еленко Божков, енергиен експерт, бивш член на КЕВР: Българското правителство се забави главно заради това, че не изпрати навреме едно писмо, което даваше възможност да се удължи животът на въглищните ни централи, с една дерогация поне до 2035 г. – чрез така наречените “механизми за осигуряване на капацитет и проверка на адекватността на системата. Нещо повече: Министерството на енергетиката похарчи едни 700 хил. долара зелената “Фронтиер економикс”, която трябваше да подготви оценка на адекватността на българската енергийна система при закриване на въглищните централи, както го изисква четвъртият енергиен пакет. Но вместо правителството да бъде готово с нотификационното писмо до 31 декември 2019 г., то го предаде с едно голямо закъснение от 45 дни, което поставя под съмнение дори работата на централите в “Марица-изток” до 2030 г. Защото се изпускат срокове. Вероятната дата при това положение сега е 2025 г. И една от основните задачи на днешната ни среща е какви мерки да се предприемат, какво трябва да се помогне на правителството отново освен решението на парламента, за да може да се намери разрешение за държавна помощ, каквато по същество представлява механизмът за осигуряване на капацитет, така че тукашните централи да работят поне до 2035 г.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн