8-годишно момче бе подстригано за иподякон от митрополит Киприан. Богоявленския кръст извади Мирослав Тачев

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
21-годишен студент извади Богоявленския кръст от езерото в Стара Загора >>>

IMG_1730IMG_1731На Богоявление Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Утреня и св. Василиева литургия в Катедралния храм „Св. Николай” в гр. Стара Загора. По време на службата 8-годишният Георги Николов, второкласник в VI ОУ „Св. Никола“, бе подстриган за иподякон. Решението за това бе взето на Рождественския прием в Старозагорската митрополия. Тогава Гого изненада дядо Киприан с негов портрет.

За първи път най-малкият иподякон в епархията се среща с архиерея преди три години. Освен църковните служби, той посещава и спектаклите, дирижирани от него. „Да придобиеш по-голяма степен и по никакъв начин да не засрамиш твоето избиране за четец и певец. С целомъдрост, святост и праведност да омилостивиш човеколюбеца Бога и да се удостоиш с по-голямо служение“, каза на Гого след подстригването митрополитът.

Детето ще бъде помощник на владиката в църковните служения, но преди всичко негов добър приятел.

В градниката северно от Катедралния храм митрополит Киприан извърши Богоявленски водосвет на бойните знамена на всички формирования от Старозагорския гарнизон.

Малко след това в парк „Йордан Капсамунов“ бе извършен традиционният ритуал по хвърлянето на Богоявленския кръст.

21 смелчаци се престрашиха да скочат в ледените води. 21-годишният Мирослав Тачев от Раднево участва за трети път, като днес успя да стигне пръв до кръста. Завършил е средното си образование в ПГСАГ „Лубор Байер“ – Стара Загора. В момента е студент в специалност „Транспортно строителство“ в София. На всички той пожела да бъдат живи и здрави и да не спират да вярват.

IMG_1738IMG_1740
IMG_1737IMG_1736
IMG_1735
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн