Няма да има увеличение на такса “Смет” в Стара Загора. Вносителите оттеглят предложението си от дневния ред на предстоящата сесия

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Причина – липсата на консенсус в Общинския съвет. Въпросът обаче остава висящ за следващите 2 години, когато скокът на такса “Смет” ще е по-рязък и болезнен
*
P1420078Кметът Живко Тодоров и водещи общински съветници от групата на ГЕРБ в местния парламент дадоха от 12 ч. днес извънредна съботна пресконференция, на която обявиха, че оттеглят предложението си за увеличение на промилите за смет (от 1,5 на 1,7 за гражданите и от 3,5 на 4,0 за фирмите).

Оттеглянето на предложението за вдигане на такса “Смет” идва след отрицателно мнение по него на част от общинските съветници. Въпреки че е можело да бъде прието с необходимото мнозинство от 26 гласа, каквото ГЕРБ са събрали при предварителните сондажи (те имат 21 съветници в ОбС), подкрепата за предложението не е убедителна, което е причината вносителите му да го свалят от дневния ред. От ГЕРБ са очаквали консенсус по въпроса, какъвто обаче се оказва, че не съществува. Поради което го и оттеглят.

Без увеличение на такса “Смет” в общинския бюджет няма да влязат необходимите 1,3 милиона лева. Но тъй като дейността така или иначе трябва да бъде финансирана, недостигът от средства за нея ще бъде компенсиран за сметка на други пера от бюджета – чрез съкращаване на предстоящи ремонти, от предлаганата програма за насърчаване на образованата раждаемост и др.

Висящ остава и въпросът какво ще се прави през 2021 и 2022 г., когато отчисленията на Общината за депониране на отпадъци към държавата ще скочат още. Рано или късно увеличение на такса “Смет” ще се наложи да бъде направено, но тогава то ще бъде по-голямо наведнъж и по-болезнено. Които не желаят увеличение сега, ще трябва да помислят и догодина за това, по думите на кмета.

“Бюджетът на общината трябва да се пълни, а те отричат всичко, включително приходите на средства от продажбата на недвижими имоти. Ние обираме негативи, тъй като казваме истината. Когато е трудно, всеки се крие. В една община като Тополовград, където кмет стана човек от “Възраждане”, първата им работа например беше да вдигнат данък “Сгради” и такса “Смет”. Ясно е, че разходите не зависят от партиите. Затова с тях не бива да се прави политика и те не бива да служат на популизма” – каза Живко Тодоров. “Не желаем и да сме зависими от петимата съветници извън групата на ГЕРБ, които досега са заявили подкрепа за достигане на мнозинство за приемане на решението за такса “Смет”, защото те след това ще искат да подкрепяме и ние техни политики. Въпросът е принципен и ако няма общо съгласие, по-добре да не предприемаме нищо”, допълни кметът. Живко Тодоров изрази и разочарованието си, че толкова рано в Общинския съвет е започнала партизанщината.

От предоставена по време на пресконференцията на медиите сравнителна таблица относно разходите за чистота в отделните градове става ясно, че Община Стара Загора дава средно по 85 лева на жител, общини Бургас и Велико Търново – по 100 лв., Пловдив – 102,8 лв., Плевен – 104 лв. и Сливен – 106 лв.

След пресконференцията на ГЕРБ свое становище по темата оповестиха и от ВМРО. “Без повишаване на такса “Смет” трудно ще бъдат намерени средства за програмата “Образована раждаемост”, както и за фонда, предложен от ВМРО за стипендии за даровити деца. И нека попитаме ЗНС, БСП, “Възраждане” и “Алтернатива за Стара Загора” как виждат развитието на нашия град” – заяви регионалният координатор на ВМРО Антон Андонов.

*  *  *
IMG_7596Оттегляме предложението за такса смет, което трябваше да влезе в Общинския съвет другата седмица. Днешното ни решение не е под натиск или заради недоволство. Бюджетът на общината ще компенсира разликата от 1.3 млн. лева и ставките за такса смет ще останат непроменени. Този разход ще бъде за сметка на инвестиционната дейност. Винаги сме мислили за гражданите и не сме предлагали нищо, което е в техен ущърб. Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров на пресконференция днес.

Градоначалникът определи като „див популизъм“ изказвания и опити за спекулации с темата от общински съветници в медиите. „На въпроса защо сега предлагаме това увеличение отговарям – тази промяна нямаше как да се случи преди изборите, както обясняват те, защото времето ѝ е сега. Предстои приемане на годишните бюджети на общините. Разглеждането на план сметките винаги се случва по това време ноември – декември. Те се уповават на местните данъци и такси“, коментира по темата още Тодоров.

„В такса смет нямаме излишък или остатък – напротив, имаме минус. В сравнение с основни общини като Бургас, Пловдив, Сливен, Велико Търново, Плевен, разходите за чистота в Стара Загора са най-ниски. Това е така защото след обществената поръчка цените, които плащахме преди, по концесионния договор, от 7.5 млн лева, сега са около 6 – 6.5 млн. лева. Това означава, че сме спестили минимум 6 млн. лева през годините. Ние се отличаваме сравнително от останалите общини. Обслужваме 51 села. Това е от значение, защото е различно от обезпечаването на чистотата само в града, както е в Пловдив. От селата приходи почти не получаваме от такса смет. 16 лева на година е налогът в някои от тях, но разходите са в пъти по-големи“, поясни още той.

По време на срещата с медиите стана ясно още, че през 2014 година е бил активен дебатът за повишаване на отчисленията, но по-високите нива са се отложили във времето. „Дейността със сепарирането на отпадъците не може да бъде избегната или извадена. Средствата, които се дават в града за чистота нарастват, това е така, защото искаме екологичен град, искаме сепариране, искаме развитие. Въведеното през 2015 година депо за отпадъци също изисква такса за влизане на боклука вече. Отчисленията не се губят, а се връщат през следващата година, плащайки за сепариране и компостиране“, допълни градоначалникът.

Кметът отбеляза още, че говоренето за смяна на методиката с изчисляването на член от домакинството също трябва да бъде обмислено добре. „В момента бизнесът поема най-голямата тежест, а с колко трябва да скочи таксата за хората след това? Необходими са специални формули, обхващащи голям спектър компоненти. Иначе тази методика би ударила уязвимите социални групи“, каза той.

„В тази ситуация, когато трябва да се взимат трудни и непопулярни решения, всички, които заявиха, че няма да подкрепят предложението ни за ставките, имат време да направят аргументирани свои такива, защото до този момент няма“, категоричен бе Диян Димитров, водач на най-голямата група в Общинския съвет.

В пресконференцията участие взеха още общинските съветници Николай Диков, Боян Бабанов, Николай Николов и Дарин Петков.
tablica
#

gerb

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн