„Осъдиха“ ученик за “притежание на канабис” в симулативен съдебен процес по инициатива на Районен съд – Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_6955 (1)IMG_6947 (1)„Състав на Районен съд Стара Загора“ произнесе днес “присъда” на ученик за “държане на високорисково наркотично вещество”. Това стана по време на ученическо състезание под формата на симулативен съдебен процес, който се проведе в общинската зала „П.Р. Славейков“.

„Инициативата е на Районния съд, със съдействието на Районна прокуратура – Стара Загора, Община Стара Загора, Община Казанлък и Регионално управление на образованието и цели повишаване на гражданското образование за учениците и увеличаване на доверието им към съдебната власт“, обясни Милена Колева, председател на Районен съд Стара Загора.

На „процеса“ присъстваха Иванка Сотирова – зам.-кмет на Община Стара Загора, Мария Динева – председател на Общинския съвет, Красимир Червилов – зам.-областен управител, представители на Старозагорската митрополия, магистрати, директори на училища, ученици.

Участници в състезанието бяха ученици от старозагорските училища ГПЧЕ “Ромен Ролан“ и Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, и от СУ “Екзарх Антим І“, Казанлък.

В ролята на съдии влязоха учениците от ГПЧЕ “Ромен Ролан“: Александра Ченалова, Виктория Атанасова, Дарина Бозова, Мария Кьосева и Мартин Христов, подготвени и подкрепяни от съдиите в Районния съд Дарина Стоянова и Женя Иванова.

“Прокурори”, “свидетели” и “вещо лице” бяха учениците от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“: Вангелия Михайлова, Данита Димова, Милена Иванова, Мира Минчева и Петко Тонев, за чиято подготовка са се погрижили прокурорите от Районна прокуратура – Надежда Белчева, Кристина Куртева и Ивелина Косева.

Учениците от СУ “Екзарх Антим І“ Никола Иванов, Анита Христова, Елица Стефанова, Катерина-Борислава Терзиева и Ренан Селим влязоха в ролите на подсъдим и адвокати. Тяхната подготовка е водена от съдиите в Районния съд Ваня Тенева и Неделина Минчева.

Жури на състезанието бяха зам.-председателят на Районен съд Стара Загора Блага Бозова и съдия Таня Илкова, Гриша Мавров – районен прокурор на Стара Загора, Мария Цоловска от Регионалното управление на образованието в Стара Загора и омбудсманът на Стара Загора Надежда Чакърова.

“Съдебният процес” бе по действителен случай за ученик, задържан с канабис, и протече по всички правила. От разпитите на свидетели стана ясно, че подсъдимият е задържан на 20 март 2018 г. с 2.8 грама канабис в пликче, което се е намирало в жабката на управлявания от него лек автомобил. Оказа се също, че той не е имал и шофьорска книжка.

Прокурорът по делото поиска условна присъда от 1 година лишаване от свобода с тригодишен изпитател срок или глоба от 1000 лв. Защитниците естествено настояваха за оправдателна присъда или глоба, съобразена с имотното му състояние. „Подсъдимият“ призна вината си и изказа съжаление за деянието.

След кратко съвещание съдът оповести, че налага глоба от 1000 лв. на подсъдимия. Мотивите бяха свързани с чистото съдебно минало на подсъдимия, младата му възраст и предвиденото по-малко наказание за такова деяние.

Журито похвали всички участници и присъди първа награда за отбора на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, втората отиде при прокурорите от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, а третата бе за представителите на СУ “Екзарх Антим І“, Казанлък. Отборите получиха грамоти и статуетка на богинята на правосъдието Темида.

Красимир Червилов връчи индивидуална награда за добро представяне на „вещото лице“ Данита Димова от отбора на Търговската гимназия.
IMG_6941IMG_6946
IMG_6956 (4)IMG_6979 (1)
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн