Мъртви косери са открити по старозагорските улици

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
65565765Мъртви птици са забелязани днес в Стара Загора. Граждани свидетелстват за многобройни случаи по улица “Цар Калоян”. “Плочките са били покрити с птици. Подаден е сигнал на Горещия телефон, взели са птици за изследвания”, съобщава Веселина Симанова, като публикува съответните снимки.

Всяка година по това време с падането на температурите огромни ята скорци (наречени още косери) пристигат в Стара Загора и окупират короните на по-високите дървета. Тук е междинната им спирка по пътя им на юг, тъй като са прелетни птици. За пръв път се появиха в Стара Загора през 70-те години на ХХ век. Пристигането им предизвика истински шок сред населението и властите. Първите години бяха предприети активни опити за прогонването им чрез организирането на ловни дружинки, които ги обстрелваха, след като вечер се струпваха по дърветата в центъра на града. Монтирани бяха и мощни високоговорители. Но нито едното, нито другото даде резултат. След което косерите бяха оставени на мира, а старозагорци постепенно свикнаха със силното замърсяване в продължение на около месец на тротоарите и алеите (особено в градината на Алана) под дърветата-птичи спални.

Вероятната причина за смъртта на част от птиците е, че са кълвали обработени с химикали семена за посев по нивите в околностите на Стара Загора. Тези дни на много места приключва есенната сеитба на зърнените култури. В медиите често се съобщава за блокове в различни части на България, нападнати от огромни ята косери.

Справка:
Скорци (косери). Широко разпространен в България вид, често нанася щети на селскостопанските култури, поради което в миналото е преследван като вредител.

Есента се възползва от изобилието на плодове и това в съчетание с навика му да се държи на големи ята го превръща в крайно нежелан вид от занимаващите се със селско стопанство. Несъмнено обаче малко хора знаят, че всъщност ползата е много по голяма заради унищожаваните от скорците огромни количества гъсеници и други вредители.

В годините, когато числеността им е намалявала, се е наблюдавало драстично увеличаване на скакалците и гъсениците, които са нанасяли огромни щети на селското стопанство. Това говори за важната им роля в поддържането на екологичното равновесие в България.
#vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн