ФОБИ 2019 – Концерти на два оркестъра, италиански и български, на 28 и 29 ноември в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*

Алесандро Пинзаути

Алесандро Пинзаути

Два вдъхновяващи с младостта си оркестъра ще имате удоволствието да видите на сцената на Държавна опера – Стара Загора в програмата на Фестивала на оперното и балетно изкуство. Не пропускайте тази среща с бъдещето на класическата музика в Европа!

Националният симфоничен оркестър на консерваториите на Италия представя на 28 ноември от 19 часа един завладяващ концерт, наречен „Непознатият свят на операта“. Под диригентството на Алесандро Пинзаути ще прозвучат:

* Джоакино Росини – увертюра към операта „Севилският бръснар“
* Луиджи Керубини – увертюра към операта „Медея“
* Джузепе Верди – увертюра към операта „Луиза Милер“
* Джузепе Верди – увертюра към операта „Жана Д’ Арк“
* Пьотр И. Чайковски – Симфония №5

С ведомствено постановление № 2005 от 27/9/2016 е създаден Национален симфоничен оркестър на италианските консерватории с цел популяризиране на системата на италианските музикални консерватории и създаване на високо образователни възможности за най-добрите студенти от висшите учебни музикални училища. Проектът се насърчава и координира от Министерството на образованието, университетите и научните изследвания – Отдел за висше образование и научни изследвания – в сътрудничество със специализираните средни и висши музикални училища.

В сегашния си вид оркестърът е сформиран след прослушвания с участието на знаменити инструменталисти. Оркестърът дава възможност на всички студенти да получат достъп до този важен обучителен опит, а диригентите са избрани сред известни професионалисти в сферата на изпълнителското изкуство и с богат преподавателски опит.

Оркестърът се състои от различен брой участници – от минимум 45 до максимум 90 инструменталисти (броят варира според репертоара, който ще се изпълнява). Репертоарът на ансамбъла включва произведения от Моцарт до образците в музикално-сценичното изкуство от XIX и ХХ век. За да се даде възможност на студентите да придобият опит в различни музикални стилове, оркестърът се изявява на различни места: театри и концертни зали, открити театри (театър на Таормина, Арена ди Верона, Каракала) и с изпълнители отразлични специалности и жанрове.

h4През последните няколко години участва в Mittelfest на Удине с програма, посветена на годишнината от Великата война под диригентството на Джузепе Грациоли, съпроводена с турне в Триест и Сърбия, Белград и Нови Сад.

През 2016 г. оркестърът е ангажиран в церемонията по награждаването на носителите на наградата Abbado Award в Театро Аржентина под ръководството на Маестро Бруно Апреа. През 2017 г. оркестърът участва в откриването на фестивала в Сполето с операта “Дон Жуан” от Моцарт под диригентството на Джеймс Конлън и в Театро Аржентина за награждаването на Наградата за изкуства за 2017 г. В тези последни концерти оркестърът се представя под диригентството на Маестро Алесандро Кадарио. През 2018 г. с Александър Лонкич като режисьор и солист съставът участва в театралния сезон на Петруцели в Бари и на фестивала в Равело. Като струнен ансамбъл е ангажиран в Музикалния фестивал на Консерваторията на Л’Акуила.

На 29 ноември от 19 часа на сцената на Старозагорпската опера Академичният симфоничен оркестър с диригент Григор Паликаров ще представи концерта „120 години Панчо Владигеров“, в който ще чуете:

* “Карнавална процесия” из музиката към пиесата “Венецианският търговец” от У. Шекспир
* Равел – Владигеров – Две вокализи: “Kaddish” – еврейска мелодия и “Вокализа във формата на хабанера”
* “Песен” из “Българска сюита”
* Ария на цар Калоян из едноименната опера
* Концерт № 3 за пиано и оркестър

Солисти са:
* Петя Петрова – мецосопран
* Веселин Михайлов – баритон
* Филип Филипов – цигулка
* Мила Михова – пиано

Програмата съдържа както известни, така и по-рядко изпълнявани творби от първооснователя на съвременната българска музикална култура Панчо Владигеров. “Венецианският търговец” е сред един от шедьоврите на големия режисьор и проникновен тълкувател на Шекспир Макс Райнхард.

В периода 1920-1932 г. Панчо Владигеров създава музиката към девет свои постановки в “Дойчес театер”, Берлин. “Карнавалната процесия из музиката към “Венецианският търговец” отразява сблъсъка между един от главните персонажи – еврейския лихвар Шейлок, с пъстрата стихия на веселието в карнавала. Двете вокализи са създадени от Морис Равел и майсторски оркестрирани за камерен оркестър от Панчо Владигеров. В тях големият български композитор се представя в по-различна светлина от общоприетите възприятия – фокусиран върху детайла и интимността на народната мелодия, вдъхновена от еврейския фолклор. “Песен” и “Българска сюита” и Концерт №3 за пиано и оркестър са сред най-популярните творби на Владигеров. В тях той използва българската фолклорна традиция. Произведенията са майсторски хармонизирани и оркестрирани, което ги нарежда сред върховете в световното симфонично наследство на ХХ в. Единствената опера на Панчо Владигеров – „Цар Калоян”, пък е първата музикално-сценична творба, получила и международно признание (представена е с голям успех в Белград, Братислава и Любляна). Тя е създадена по либрето на Николай Лилиев. Участниците в концерта са както млади, така и утвърдени изпълнители, с подчертан интерес и отношение към българското музикално творчество.
#


споделяне във facebook


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн