Безплатна ваксина срещу грип за хората над 65-годишна възраст

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
ImunizaciaБезплатната ваксина срещу грип за хората над 65-годишна възраст е налична, съобщиха от РЗИ – Стара Загора. Припомняме, че с решение № 6 от 10.01.2019 г. на Министерски съвет е приета национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, 2019 – 2022 г., чрез прилагане на безплатни ваксини срещу сезонен грип на лица над 65 години.

Всички, навършили 65 години – здравноосигурени, желаещи да се имунизират безплатно срещу грип, трябва да се обърнат към личния си лекар. Той ще направи заявка за ваксината и ще извърши имунизацията.

В момента е най-подходящият период за поставяне на противогрипна ваксина поради все още ниската заболеваемост от остри респираторни заболявания в област Стара Загора. Срокът за имунизация е до края на декември 2019 г.

Имунизацията е препоръчителна и се извършва по желание на лицето. Тя е една от основните мерки за предпазване от грипната инфекция. Грипът се проявява във всички възрастови групи, от по-леки до по-тежки състояния и смърт. Най-висока е смъртността при хората над 65 години, особено с придружаващи заболявания. При здрави хора ваксините могат да предотвратят от 70% до 90% от заболяванията от грип. При хората в напреднала възраст ваксината намалява тежкото протичане и усложненията до 60%, а смъртните случаи – с 80%.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн