Зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов дари книги на Регионалната библиотека “Захарий Княжески” в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1410862P1410869Подборка от новоиздадени книги от различни жанрове на стойност 500 лв. дари днес на Регионалната библиотека “Захарий Княжески” в Стара Загора зам.-председателят на Народното събрание, старозагорецът Емил Христов.

Дарението бе прието от директора на библиотеката Надежда Груева. “Това е поредният жест на г-н Христов към нашата библиотека. Заглавията са подбрани от него и от нашите библиотекари, и са съобразени с желанието на нашите читатели. Сред тях е най-новото издание на кратката история на България “Розата на Балканите” от проф. Иван Илчев, книги за Трети март, за кръстоносните походи и връзката им с българските земи, научно-популярна литература, биографични книги, както и подборка на книги за деца, които са нашите най-запалени читатели” – уточни Надежда Груева. Тя връчи на Емил Христов свидетелство за дарение, както и почетния знак “Посленик на библиотеките” на Българската библиотечно-информационна асоциация за неговото отношение към библиотеките в България.

“Направих дарението публично, защото ми се иска колкото може повече хора, които имат възможност, да помагат за разпространение на познанието – каза Емил Христов. – Защото днес, когато сме потопени и разтворени в интернет, книгите са една от връзките ни с предците, които са ги ценели. За да можеш да осмислиш нещо, да проникне вътре в теб, да го почувстваш и приемеш за свое или да оспориш автора – трябва да останеш сам, да подържиш книгата в ръка, да се отдадеш на мислите си. Иска ми се повече хора да правят това – и малки, и големи. За да се научим да разбираме, а не просто да поглъщаме готовата, сдъвкана информация. Благодаря на всички, работещи в нашата библиотека, за това, което правят през годините, за техния понякога непосилен труд. Нека да се борим заедно за това, българският народ да продължи да бъде такъв, какъвто е бил винаги през вековете.”

Пред медиите зам.-председателят на Народното събрание допълни следното: “Библиотеките и българските читалища изживяха трудни години. Опитвам се да помогна, за да ги запазим за бъдещите поколения. Нека всички да работим заедно в тази посока, защото те са били едно от светилата на българщината, светлинка в мрака. Те успяха да ни преведат и през трудните последни години, които имахме. Нека всички да правим по нещичко не само за библиотеките, не само за книгите. Нека да влезем и в изкуството, нека да видим онези хора, които всеки ден се трудят, за да направят душата на българина малко по-светла, малко по-добра, за да ни покажат, че утрешният ден съществува за България и той е по-хубав от вчерашния.”

Държавата отделя достатъчно средства по днешните мерки за просвета, култура и изкуство. Бюджетът на културното министерство нараства значително. Има хубава новина, свързана и със старозагорския музей, която обаче ще бъде съобщена в началото на следващата година от новия-стар директор Петър Калчев, загатна Емил Христов в присъствието и на зам.-кмета по хуманитарните въпроси на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

На въпрос каква литература предпочита самият той, зам.-председателят на Народното събрание посочи, че последно е чел анализите “Wunschdenken” (с българско заглавие “Илюзии”, буквално “Самозалъгване”) за днешния ден и предизвикателствата пред Германия и Европа от немския политик и финансов експерт Тило Сарацин.

Фондовете на Регионална библиотека “Захарий Княжески” наброява в момента над 400 000 единици. Само през тази година старозагорци са направили около 200 дарения на книги. Те ще бъдат отчетени в деня на запалването на Коледната елха в Стара Загора – 5 декември.

P1410865P1410872
P1410853 Разписание - градски транспорт >>>>
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн