Проектът „Светът на Траките“ е с одобрено финансиране

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
10 (1)24С Решение № РД-02-36-1263/08.11.2019 г. на Ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) 2014-2020 беше одобрено проектно предложение № BG16RFOP001-6.002-0002 „Светът на траките“ с бенефициент Община Казанлък. Процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е BG16RFOP001-6.002 „Развитие на туристически атракции“, приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ на ОПРР 2014-2020.

Основната цел на „Светът на траките“ е развитието на конкурентоспособен и целогодишен туризъм в община Казанлък. Необходимото условие за това е създаването на интегриран туристически продукт, който обединява тракийските гробници в Долината на тракийските владетели. Те са обекти на културното наследство с „национално“ значение, част от сериен обект „Царският некропол на тракийския град Севтополис“ и Казанлъшка тракийска гробница – обект на културното наследство със „световно“ значение под егидата на ЮНЕСКО. Тракийските гробници притежават значителна историческа и естетическа стойност по отделно, но единствено цялостно представени може да бъде разгърнат техният пълен потенциал на културно-туристическа атракция за най-пълноценно представяне на цивилизацията на древните траки.

Проектът „Светът на траките“ включва възстановяване и опазване на паметник на културата Тракийска гробница и култов комплекс „Оструша”, с категория „национално“ значение за бъдещите поколения, изграждане на велоалея от гр. Крън до гр. Шипка, за да бъде осигурен и велосипеден достъп за посетители до тракийското културното наследство в Долината. Проектът предвижда и изграждане на многофункционален туристически комплекс – „портал“ за посещение на цялата Долина и древните гробници, разположени в нея.

Проектът е с продължителност 24 месеца. Той е на обща стойност 8 657 364,82 лв. Одобреното финансиране от ОПРР чрез Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 6 735 429,83 лв. безвъзмездна финансова помощ. Финансирането чрез финансов инструмент бе осигурено още през месец август тази година и е в размер на 1 921 935 лв. от Фонда за устойчиви градове.

Видеоклип: https://www.youtube.com/watch?v=tbvgOJWUgss&feature=emb_logo

26
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн