По случай Деня на Черно море WWF призовава да избираме устойчива морска храна

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
6542856Природозащитната организация напомня, че всеки от нас може да помогне за опазването на живота в морето

На днешната дата през 1996 г. в Истанбул шест държави, сред които и България, подписват Стратегическия план за Черно море. Чрез документа те се разбират да работят съвместно за устойчивото управление на неговите природни ресурси и биоразнообразие. Освен че олицетворява ангажимента на правителствата от региона за сериозни действия по възстановяването и опазването на морето, планът е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души, населяващи крайбрежието му. Денят е празник и за неуморните усилия на природозащитници и доброволци, посветили своето време и енергия на грижата за околната среда.

По случай Международния ден на Черно море природозащитната организация WWF гостува в IKEA от 31.10. до 03.11.
 
Инициативата е част от мащабна европейска кампания за опазване на живота в моретата и океаните, както и поминъка на хората, разчитащи на риболова. Заповядайте на събитието, за да получите ценни потребителски съвети под формата на игра, благодарение на уникалната интерактивната инсталация – Фризер, проектирана да симулира пазаруването на морска храна в рибния магазин. Посетителите ще получат на място и първия по рода си наръчник за устойчива консумация на морска храна – Рибен буквар 2.0, издаден от WWF.
 
Черно море е едно от най-забележителните регионални морета в света

Дълбоко повече от 2200 метра, то получава отточни води от басейна на реки с площ 1.9 милиона кв. км, което покрива около една трета от площта на континентална Европа. Единствената му връзка със световния океан е чрез дългия 35 км Истанбулски пролив. Всяка година в Черно море се влива около 350 куб. км вода от реките на повече от двадесет държави. За съжаление, обаче рибата в него намалява с драстични тепмове – и това не е локална, а глобална тенденция!

Какво застрашава рибата?

Свръхуловът е втората най-голяма заплаха за моретата и океаните след климатичните промени –  за да задоволим глада си за морска храна, днес вадим повече риба, отколкото те могат устойчиво да осигурят. Стигнали сме до момент, в който морските екосистеми и много местни общности са изложени на риск. Статистиката показва, че глобалното „производство“ на риба  възлиза на 171 милиона тона. А 33 % от рибните запаси в света са подложени на свръхулов. В същото време повече от 800 милиона души на планетата зависят от морските дарове за храната и доходите си.

 „Във времена на климатични промени, увеличаващо се световно население, както и при нарастване търсенето на риба и морски дарове, преминаването към устойчиво производство и консумация е задължително. Само по този начин рибата ще остане ценен източник на храна и доходи и за в бъдеще“, казва ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Какво можем да направим?

Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави нашият избор изключително важен.  Не  е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е обаче да пазаруваме морски продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях.

За да разберете как заповядайте в IKEA днес от 16:00 ч., където експeрти от WWF ще Ви разкажат любопитни подробности за рибата и за това, което се случва с нея. Повече за кампанията на WWF „Риба и за в бъдеще“ можете да научите на http://riba.wwf.bg/
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн