Международен конкурс за тромпетисти в Стара Загора от 4 до 8 ноември

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
60341383_2186844288070910_6546228396232278016_nМеждународен конкурс за тромпетисти ще се проведе в Стара Загора от 4 до 8 ноември в залата на Регионална библиотека “Захарий Княжески“. Тази година се отбелязват 25 години от създаването на конкурса и неговото 10-то издание като международен.

Конкурсът е създаден по инициатива  на преподавателя по тромпет Пенчо Пенчев,  който е и негов артистичен директор. В тазгодишното издание в  Града на липите се събират 37 участници от 13 страни, разделени в 4 групи :

Първа група – до 13 години
Втора група – от 14 до 18 години
Трета група – от 19 до 22 години
Четвърта група – от 23 до 26 години

Българските участници са 5 – от Стара Загора, Пловдив и Бургас. Чуждестранните участници са 32 – от Русия, Армения, Азербайджан, Турция, Украйна, Румъния, Унгария, Северна Македония, Италия, Холандия, Германия и др.

Международното жури на конкурса тази година ще бъде председателствано от проф. Андрей Иков, Русия - първи тромпетист на прочутия ,,Большой театър” и преподавател в Московската  консерватория,,П.Й.Чайковски’’.

Членове на журито са проф. Васо Ристов  от Северна Македония,преподавател в Скопския университет,дългогодишен първи промпет на Македонската национална опера,а сега неин генерален директор , проф. Серджу Карстеа от Румъния, преподавател в Университета в Тимишоара, солист на националната опера в Тимишоара, проф. Игор Чецохо от Полша, бивш соло тромпет на Филхармонията във Вроцлав, преподавател в Музикалните академии във Вроцлав и Лодз, и Светослав  Василев - бивш възпитаник на музикалното училище, ученик на  Пенчо Пенчев, а сега един от най-успешните преподаватели в Музикалното училище в Бургас, както и първи соло тромпет на Държавна опера Бургас, лауреат от Третия конкурс за тромпетисти в Стара Загора.

Майсторски клас за участниците  ще има проф. Андрей Иков на 7 ноември  от 9 до 13 ч.

В рамките на три поредни дни участниците ще се състезават за призовите места и правото да участват на 8 ноември от 19 часа в залата на Дома на културата (бивш Синдикален дом) в Гала-концерт на лауреатите и журито под съпровода на оркестъра на Старозагорската опера.

Ще има и изненада за публиката:  проф. Игор Чецохо ще представи за първи път (световна премиера)  специално написаната творба за конкурса от полския композитор Мирослав Гасиениеч – “Поема за тромпет и симфоничен оркестър”.

Концертът ще бъде воден от младия и талантлив  диригент Виктор Крумов.

Конкурсът за млади тромпетисти стартира през 1995 г. като национален, единствен в България за тази специалност. От третото издание е отворен за международно участие, а следващият IV-ти конкурс е вече международен. Идеята за създаването му е на преподавателя по тромпет Пенчо Пенчев, който е и артистичен директор на конкурса. Конкурсът се развива много бързо и получава широка международна известност. Участници от Азербайджан, Беларус, България, Германия, Малта, Македония, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Чехия, Украйна и Хърватия мерят сили пред авторитетно международно жури. Специално за конкурса български композитори пишат пиеси за тромпет, които стават задължителни и се изпълняват от участниците. Това са: проф.Александър Текелиев, Кирил Ламбов, Петър Петров, Веселин Караатанасов, Никола Таков, Ваня Ангелова, Цвети Димитрова, Йордан Дафов и Йовчо Крушев. По традиция конкурсът завършва с концерт на лауреатите и журито в съпровод на оркестъра на Държавна опера Стара Загора.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн