Национална гражданска инициатива на НАРОДЕН СЪЮЗ за 3% бариера за преференциите при местен вот тръгва от Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1410405По инициатива на най-силната старозагорска коалиция от партии “Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ” (ЗНС) на 16 октомври (сряда) в Стара Загора ще пристигнат представители от поне 10 български общини – Пловдив, Марица, Ямбол, Дупница, Пазарджик, Враца, Раднево, Чирпан, Братя Даскалови и домакините. Те идват за участие в събрание съгласно чл.45, ал.1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, на което ще дадат старта на подаването на предложение до 44-тото Народно събрание да разгледа намаляване от 7 на 3% на прага за преференциите, подавани на местни избори за отделни кандидати за общински съветници в листите на партиите и коалициите.

Това съобщиха днес пред медиите ексдепутатът Евгений Жеков от ЗНС (вдясно на снимката) и водачката на листата на коалиция “Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ” в Стара Загора Мария Динева.

Проблемът, чието разрешаване се цели с националната инициатива на ЗНС, тръгна от измененията в изборното законодателство от 14 февруари 2019 г., които вдигнаха прага на преференциите при местни избори до равнището (100%) на избирателната квота в съответната община. Месец и половина по-късно, на 27 март, старата стойност на прага на преференциите (7%) бе върната след силен обществен натиск. Но с нова формулировка тези 7% придобиха различна тежест. Според сега действащия закон те се изчисляват вече не като част от размера на общинската избирателна квота (7% от 1209 гласа, колкото е квотата, са 85 гласа), а като част от действителните гласове, подадени за съответната партия или коалиция.

За малките партии, които получават неголям брой действителни гласове, това не създава проблем и разместването на листите им чрез посочване в интегралната бюлетина на преференция от страна на избирателя е напълно постижимо. По този начин бе пренаредена и листата на коалиция НАРОДЕН СЪЮЗ на предишните местни избори през 2015 г. в Стара Загора, като след водачката Мария Динева на местата от 2-ро до 4-то избирателите класираха с преференции, на брой от 225 до 336, шестия, двадесет и шестия и петнадесетия в списъка – Методи Пенчев (вляво на снимката), Митко Маринов (втори отдясно) и Явор Гънчев (втори отляво на снимката). По действащия в момента закон на “Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ” ще са нужни малко под 350 преференции за местенето на кандидат-съветник напред в листата. В листите на големите партии обаче, които получават десетки хиляди гласове, такова преподреждане е трудно да се постигне, тъй като 7% от примерно 20 000 гласа правят един значително висок праг от 1400 преференции. По този начин в национален мащаб се обезсмислят преференциите, дадени от над 1 милион избиратели.

Целта на националната инициатива на коалиция “Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ” е да бъдат дадени на избирателите по време на местни избори повече възможности да пренареждат листите на предпочитаната от тях партия или коалиция и по този начин по-активно да участват в управлението на своята община, обясни Мария Динева.

Намаление на прага до 5% пак ще е рестриктивно, предупреди Евгений Жеков.

За да бъде вкарана темата за разглеждане в Народното събрание ориентировъчно в началото на 2020 година, е необходимо да бъдат събрани 10 хиляди подписа. Те ще бъдат многократно надвишени (очаква се да бъдат събрани 70 хиляди подписа) заради многото заинтересовани от предлаганата промяна избиратели. Първоначалните инициатори са 70 души, при необходими по закон 50. Събранието в старозагорския хотел “Верея” от 18.30 часа на 16 октомври е открито за участието на всички заинтересовани, канят се да присъстват и граждани. Форматът е отворен.

Законодателна инициатива въпросът да бъде вкаран за разглеждане в Народното събрание може да бъде проявена по всяко време по-рано и от отделен народен представител. Затова от коалиция “Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ” ще се обърнат за съдействие към групата от 11 старозагорски депутати.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн