В Стара Загора изпращат военен контингент в Афганистан

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_0365На 15 октомври от 11.00 часа на площада пред административната сграда на Община Стара Загора ще се проведе тържествен ритуал по изпращане на 39-я контингент от Българската армия за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан.

Очаква се за ритуала да пристигнат министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командващият на СКС (Съвместното командване на силите) генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командири на военни формирования от състава на Сухопътните войски, представители на местната власт.

Национален командир на 39-я контингент е полковник Красимир Ценков Горанов от Дирекция „Стратегическо планиране” на Министерството на отбраната на Република България. Помощник-национален командир на контингента за Кандахар е подполковник Вичо Иванчев Вичев от военно формирование 24150 – Стара Загора, а командир на ротата за охрана е капитан Росен Руменов Начев от военно формирование 48430 – Стара Загора.

Контингентът е подготвен във военно формирование 48430 – Стара Загора и е с обща численост 130 военнослужещи (116 мъже и 14 жени). Състои се от национален елемент, рота за охрана (116 военнослужещи, от които 105 мъже и 11 жени), щабни офицери, екип от съветници за обучение на афганистанските сили за сигурност, група за охрана и групи от специалните и специализирани служби.

В мисията на НАТО в Афганистан българските военнослужещи ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, както и с обучението и методическото подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн