Представят две книги за българските къщи след Освобождението – РИМ Стара Загора, 3 октомври

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
02 двете книгиМ2На 3 октомври 2019 г., четвъртък, от 18:00 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора ще бъдат представени книгите „Къщите говорят“ и „Къщите още говорят“, автори Мариана Екимова-Мелнишка и Александър Н. Геров, издание на НБУ, 2019 г.

Двутомникът с 660 „говорещи” къщи е написан в отговор на назрялата потребност на хората да видят и прочетат как се е живеело в България от Освобождението до Втората световна война. Забележителни личности и техните фамилии са построили и обитавали къщи с европейска архитектура в големи и малки градове на България – 25 от тях са само побраните между кориците на двете книги.

Очеркът за Стара Загора „сваля шапка” пред изстраданото и постигнатото от града-герой, който бързо е изправил снага след двукратното си освобождаване и с далновидно архитектурно планиране добива модерен урбанистичен облик, който става сцена на житейски драми и творчески възходи. Оживяват съдбите на писатели, художници, политици, банкери, фабриканти, актьори, кметове, архитекти, лекари, учители – огромен национален потенциал, до голяма степен загубен в следвоенните събития.

„Къщите още говорят” е книга за легендите, събитията и хората на една България, която трябва да помним. За да научим повече за архитектурните образци покрай които минаваме или за да запомним знакови за българската история сгради с имената, които са ги оживявали.

Мариана Екимова-Мелнишка е известен български преводач, журналист и преподавател и пътешественик, автор на поредици пътеписи от различни краища на планетата. Благодарение на работата й като преводач българите прочетоха десетки световни и европейски произведения като „Портокал с часовников механизъм”, „Птиците умират сами”, „Момичето на френския лейтенант”, томовете за „Хари Потър” и десетки други. Разнообразяването на обучението в България я привлича към НБУ, където участва в създаването на магистърска програма „Управление на туризма” и преподава специализиран английски за ориентирани към бизнеса магистри.

Доц. д-р Александър Н. Геров е потомък на Найден Геров и на украинския имигрант Юрий Захарчук. Математик-информатик, той работи и се хабилитира в БАН, преподава в няколко български университета. С фотография се занимава още от ученик. Между архитектите, създали облика на следосвобожденска България, открива свой пра-чичо, а родствениците му Евлоги и Христо Георгиеви са подпомагали образованието на много от забележителните личности, построили и обитавали днешните къщи – архитектурни паметници.

Снежана МАРИНОВА
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн