WWF отбелязва Петъка на FSC на Европейската нощ на учените

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Природозащитниците призовават да използваме отговорно горските ресурси
*
FSC FridayНа 27 септември за единадесети пореден път светът чества Петъка на FSC (Forest Stewardship Council – Съвет по стопанисване на горите). Това е денят, посветен на горите и отговорното отношение към тях. На тази дата идва и кулминацията на кампанията на WWF България „Ако можеха да говорят, щяха да те помолят за нещо“. Нейната цел е да насочи общественото внимание към негативния ефект, който изсичането на горите оказва върху техните обитатели и да подчертае огромното значение на устойчиво произведената дървесина.

За да научите още по темата, природозащитната организация WWF Ви кани на Европейската нощ на учените, която ще се състои днес в Националния природонаучен музей при БАН. Заповядайте между 18:00 и 20:30 в зала „Птици“, ет. 2, където експертите на WWF ще Ви разкажат какво означава абревиатурата FSC и кога една гора става сертифицирана.

С очилата за виртуална реалност старите гори ще оживеят около вас, а чрез изложбата „С грижа за гората“ ще имате възможност да надникнете в чудния свят на горите и да научите любопитни подробности от работата на природозащитната организация у нас. За най-малките посетители ще има подходящи занимания и още изненади.

Защо е нужно да внимаваме?

Темповете, с които унищожаваме горите на планетата, са изключително бързи. Всяка минута се изсичат гори с размерите на 40 футболни игрища. Колкото по-голямо е търсенето на продукти, носещи етикета на международния стандарт FSC, толкова повече гори ще се управляват устойчиво и с мисъл за хората и природата.

„Като купуваме продукти с логото на FSC, допринасяме за опазването на горите, растенията и животните, които ги обитават, подобряваме качеството и количеството на водите, защитаваме интересите на местните общности, също и подобряваме условията на труд на работещите в горите“, коментира Нели Дончева, ръководител на практика „Гори“ във WWF България.

Единствено продукти от дървесина, чието производство е сертифицирано според строгите принципи на FSC, могат да носят неговия етикет. Спазването на това правило се проверява от независими експерти най-малко веднъж годишно. Все повече производители на продукти от дървесина внедряват системата на FSC и предлагат изделия с такъв етикет. WWF подпомага активно сертифицирането в България. Вече близо 1 500 000 ха или почти 40% от горите у нас са сертифицирани по FSC. А над 400 компании в дървопреработвателния бранш изпълняват изискванията на сертификата.

Пътят на FSC

Тръгнала като идея в началото на 90-те години на миналия век в отговор на обществената загриженост от размерите на обезлесяването, днес първата независима етикетираща система за горски продукти в света се прилага в 86 държави на пет континента. FSC е неправителствена организация и не преследва финансови интереси. Тя се подкрепя от екологични сдружения, профсъюзи, собственици на гори, дърводобивната и дървопреработвателната индустрия и т.н. Към момента в световен мащаб по FSC са сертифицирани 195 милиона хектара горски площи, а изискванията на стандарта спазват повече от 36 000 компании.

Международната природозащитна организация WWF и FSC работят заедно, за да могат и бъдещите поколения да използват ресурсите, които ни предоставя гората.

Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн