Старозагорска гимназия чества 70 години от създаването си

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
20190926_173809_resized (1)20190926_173250_resizedНационалната професионална гимназия по ветеринарна медицина “Иван Павлов” в Стара Загора чества 70 години от основаването си. На тържествена церемония снощи в залата на Държавна опера Стара Загора се събраха преподаватели, служители, учители ветерани, ученици, за да отпразнуват юбилея. Сред гостите бяха зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, Иванка Сотирова – зам.-кмет на Община Стара Загора, Красимира Чахова – зам.-кмет на Община Стара Загора, д-р Дамян Миков – директор на Областната дирекция по безопасност на храните, проф. Наско Василев – зам.-ректор на Тракийския университет, както и представители на различни научни звена от Тракийския университет.

„Всички ние сме горди с това училище, пожелавам Ви да отстоявате постигнатото във времето напред и последователно. Това е едно от най-хубавите училища, базисно за подготовка на бъдещите ветеринари. Важно е и взаимодействието с Тракийския университет. На Вас ученици пожелавам пребиваването Ви в него да бъде свързано с много емоция, лудории, но и отговорност. Бъдете все така уверени и отстоявайте името на училището си“, пожела при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора (на третата снимка).

„70 години за едно училище са преди всичко години на упорит труд, години, отдадени на знанието, години на съвместна работа между учители, ученици и родители. За да може днес да се похвалите с всички тези успехи. Училището са тревогите, болките, вълненията, радостите, емоциите преживяванията, всичко това, което се случва като училищен живот. Пожелавам Ви да продължавате на изграждате тази успешна училищна общност с много ясна визия за настоящето и успехи в бъдещето“ – каза зам.-министър Таня Михайлова. Тя прочете и специален поздравителен адрес от министър Красимир Вълчев и подари на юбилярите двутомника „Строителите на съвременна България“ на Симеон Радев (на първата снимка).

Директорът на гимназията д-р Камен Ябълкаров припомни годините на много труд за издигане авторитета на училището. „Бъдеще има това училище, в което колективът се учи от миналото и посреща предизвикателствата на съвремието“ – обобщи директорът. Той пожела ентусиазъм, вдъхновение и много любов през следващите 70 години.

На 25.08.1949 г. по искане на обществеността в Стара Загора отваря врати Държавната мъжка земеделска гимназия “Вилянс” с директор агроном Никола Островски. На 25.09.1949 г. е открита първата учебна година с 80 ученици от цялата страна по специалността “Земеустройство” в сградата на основно училище “Кирил Христов”. През годините училището се разраства, построена е специална сграда, отварят се нови специалности в обучението.

През 2018 г. сградата на Националната гимназия по ветеринарна медицина бе изцяло обновена и санирана по проект от Оперативна програма „Региони в растеж“. В момента тук се обучават 560 ученици от 21 области и 90 общини. В училището работят 53 педагогически специалисти и 31 служители.

През 70-те години от съществуването на гимназията тук са обучени общо 10 264 ученици.

Най-голямото училище по ветеринарна медицина в страната е носител на орден “Кирил и Методий” І степен, медал “1300 години България”, както и на престижната награда за безспорни постижения в областта на образователното дело “Анастасия Тошева”.

_DSC008820190926_172803_resized
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн