Кметът Живко Тодоров отчете израстването на Стара Загора в мандата 2015-2019 година

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
За над 300 милиона лева са реализираните проекти в общината през последните 4 години
*
IMG_0217IMG_0257Кметът на Стара Загора Живко Тодоров направи за 8-ми път традиционния си годишен отчет на свършеното – този път за четирите години на изтичащия мандат, а и в ролята си на кандидат за трети пореден срок. Тази вечер това стана в обновената за 3,4 млн. лв. многофункционална зала в сградата на бившия Културен дом – един от символите на бързите промени в града.

Да чуят отчета дойдоха над 500 старозагорци, които я изпълниха докрай; имаше и правостоящи. Във фоайето ги посрещнаха подредени големи цветни фотоси от новото и красиво лице на Стара Загора.

Живко Тодоров говори от малка трибуна в десния край на сцената. Отляво бяха неговите заместници Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов, Иванка Сотирова и Красимира Чахова. В залата места заеха зам.-председателят на Народното събрание и общински лидер на ГЕРБ в Стара Загора Емил Христов, областният координатор на ГЕРБ Пламен Йорданов, водачът на листата с кандидати за общински съветници на ГЕРБ Николай Диков, народните представители Борис Кърчев, Маноил Манев и Радостин Танев, новите Почетни граждани на Стара Загора Мария Жекова и Снежана Дескова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, местният обществен посредник Надежда Чакърова-Николова, ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин, директорът на ВиК – Стара Загора инж. Румен Райков, изпълнителният директор на Индустриална зона „Загоре“ Радослав Танев, както и председателят на КРИБ – Стара Загора Стефан Шоселов, ръководители на обществени, икономически, културни и образователни институции, представители на партии и коалиции, подкрепящи Живко Тодоров за трети мандат – Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ и АТАКА, представители на БСП и други партии, много граждани.

IMG_0132“През последните години ние станахме по-ефективни. В предстоящата предизборна кампания няма да откажа дебат с нито един кандидат-кмет, защото добре знам какво направихме през мандата” – каза кметът. В отчета си той припомни знаковите придобивки на Стара Загора: изцяло обновения градски транспорт, обновеното Аязмо, новия парк “Артилерийски”, чието южно разширение вече приключва, обновения площад с пешеходната зона, жп надлеза с новия 4-лентов път по него и двете кръгови на бул. “Славянски”, новите кръгови кръстовища пред “Билла”, до стадион “Берое” и на други места в града, десетките благоустроени междублокови и околоблокови пространства с паркинги, реконстркцията на закрития плувен басейн, многобройните нови детски площадки и игрища, новата улица в кв. “Железник” и обновлението през последните седмици на двете платна на бул. “Крайречен”, създадената нова база на музей “Литературна Стара Загора”, която предстои да бъде открита, обновената къща-музей на Николай Лилиев, санираните над 75 жилищни блока, обновените 12 училища, 11 детски градини, 5 ясли и 4 физкултурни салона на обща стойност 18 милиона лева, цялостната реконструкция на пътя между селата Борово и Михайлова, осъществената с минимални сътресения реформа в образователната система с пребазирането на училища, подмяната на водопровод и канализация, ремонта на читалища, кметства и улици в селата от общината. Вече действа и новата Икономическа зона “Загоре” – дойде първият инвеститор в нея, налице е и постоянен интерес от чуждестранни инвеститори. За привличането им местната администрация поддържа ниски данъци, работи за намаляване на бюрокрацията и инвестира в инфраструктура, в условия за бизнеса и обучение на необходимите кадри.

На едно от първите по значение места Живко Тодоров постави запазването на парк “Бедечка” с активната роля за това на инициативната група за съхранението му.

По време на новото строителство имаше немалко забележки от граждани за некачествено свършена работа, която налагаше ремонт на ремонта – не скри кметът. Но посочи, че това е проблем, с който се сблъскват всички общини в България. “Фирмите-изпълнителки печелят по оферираната от тях най-ниска цена, както изисква Законът за общесвените поръчки. И като изберем една от тях, това веднага отива на обжалване в КЗК и ВАС. Не е имало фирма, към която да няма упреци от страна на хората. Това са обстоятелства и проблеми, от които не може да избяга никой” – каза Живко Тодоров. За закъснението на площада с ларгото на изпълнителя е наложена санкция в размер на 540 хиляди лева, което е 10% от стойността на целия обект, съобщи той.

Акцент бе поставен и върху поддържането на висок стандарт при културните събития в града. Тодоров отбеляза, че Държавен куклен театър – Стара Загора е с най-високата отлична комплексна оценка между държавните културни институти в областта на сценичните изкуства за 2018 г. През мандата е носител на десетки награди за участия в най-престижните национални и международни театрални форуми, многократно му е присъждана наградата „Икар“. Тази година своя вековен юбилей чества и друга емблематична институция – Драматичен театър „Гео Милев“.

Пет поредни години на Трети март се организира паметно шествие, съпровождащо 300-метровия български флаг до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Успехите на младите математици на Стара Загора продължават ежегодно да носят медали и отличия от състезания в Куала Лумпур, Малайзия, Сингапур, Тайланд и Япония. Тодоров припомни, че в Стара Загора ще бъде създадено специално училище за даровити деца – Академия за компютърни и природо-математически науки.

IMG_0216През годините се изпълнява и целенасочената политика от общината за развитие и стимулиране на всички видове спорт. Присъстващите в залата имаха възможност да си припомнят от снимки мащабното звездно шоу, сътворено от Дрийм тийма на „Барселона“ и отбора на „Христо Стоичков и приятели“, както и 100-годишния юбилей на „Берое“. Показани бяха още емблематични събития, гордост за всеки един старозагорец, любител на спорта. Също така и ремонти на базите, в които тренират нашите спортисти, като новите професионални баскетболни кошове и игрището в зала „Стара Загора“, реновирането на покрива й, преустройството на залата по борба в зала по художествена гимнастика, както и първата боксова зала в кв. „Три чучура–юг“, до XI-то основно училище „Николай Лилиев“.

В Стара Загора предстоят още много обновления – на Зоопарка, чиято първа копка беше направена преди няколко дни и който привлича в Стара Загора много туристи от други градове, на Руския пазар и улицата край него, на Летния театър, на уличната инфраструктура. Община Стара Загора спечели и проект за поредно мащабно обновявяне на градския транспорт с още над 30 електрически автобуса – безшумни и незамърсяващи околната среда.

“Много е направено, цялостната атмосфера в града е насочена в градивна посока. Затова реших да се кандидатирам за трети мандат” – сподели Живко Тодоров.

Последваха изказвания и въпроси от страна на присъстващите на отчета. Бизнесменът Стефан Шоселов подчерта отличното взаимодействие между бизнес и Община, като пожела преизбиране на кмета. На въпрос за инфраструктурата в селата Живко Тодоров съобщи, че средствата за тях ще бъдат удвоени през следващия 4-годишен период. “Но и ще се борим за финансова децентрализация на общините, за да можем да използваме по-ефективно средствата си” – заяви той.

“Много направи, малко приказва” – сподели по адрес на кмета възрастен старозагорец, като не скри задоволството си от обновяването на клубове на пенсионерите, какъвто преди дни беше отворен отново след ремонт на Ремиза.

“Отчетът на кмета става все по-достъпен за гражданите” – отбеляза присъстващият в залата бивш градоначалник на Стара Загора проф. Цанко Яблански. “Вярвам, че Стара Загора е и ще бъде един от първите градове в България” – каза той.

На въпрос за това, какви промени се очакват в екипа му, кметът отговори, че заместниците му са работили много добре, за което им благодари. “Не визирам определени нива, но в един голям екип с годините се появява нужда и от нови хора” – каза той.

Живко Тодоров сподели, че политиката е “нещо, което ни разделя”, но на първо място трябва да останем хора и да се отнасяме с уважение един към друг. Нека да направим една толерантна предизборна кампания, в която да не се замеряме с обиди, призова той.

“През годините, мога откровено да кажа, че съм целял конструктивно управление. Работил съм винаги в името на Стара Загора и нейните жители. Старал съм се да бъда сдържан и да държа на думата си – смятам, че това е важно”, с тези думи завърши презентацията си на успешния 4-годишен мандат кметът.

IMG_0107IMG_0099

IMG_0090IMG_0306

Стефан Шоселов

Стефан Шоселов

Проф. Цанко Яблански

Проф. Цанко Яблански

Untitled 6
Untitled 7
Untitled 8
Untitled 9
Untitled 10Untitled 11
Untitled 12
Untitled 13
Untitled 14
Untitled 15
Untitled 16
Untitled 17
Untitled 18
Untitled 19
Untitled 20
Untitled 21
Untitled 22
Untitled 23
Untitled 24

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн