В Стара Загора наградиха столетници – ветерани от Втората световна война

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
2 (9)3 (7)С почетен знак на вицепрезидента на Република България бяха наградени двама старозагорски ветерани от Втората световна война. На тържествена церемония в общинската зала „П.Р. Славейков“ вицепрезидентът Илияна Йотова връчи отличията на 105-годишния Диньо Райков Георгиев и на 100-годишния Недю Баев Лазаров.

Честването бе организирано от Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България.

„Това е една от най-емоционалните и най-вълнуващите срещи за мен с хора отдали целия си живот в името на България. Срещам се с герои. Вие сте нашият пример, Вие доказвате, че думи като морал, достойнство, родолюбие са изконни човешки ценности“, каза вицепрезидентът.

„Искам да Ви поздравя от името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и да Ви благодаря. Преживели сте тежки времена, борили сте се с трудностите, доживели сте до този момент, за да служите за урок на младите. Пожелавам Ви да преодолявате болежките и да Ви има, ние Ви се радваме“, поръча Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

За дългогодишната си дейност и по повод неговата 75-годишнина с плакет, грамота и символ на Съюза на ветераните от войните на България бе удостоен полковникът от резерва Стефан Пенев, председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Същото отличие получи и полк. Валентин Мишев, началник на Военното окръжие в Стара Загора за съдействието и помощта оказвана на Съюза.

Николина Танева, секретар на Съюза на ветераните поздрави столетниците и разказа емоционално за героичните мъже получили първия урок по родолюбие в окопите сред бомбите и куршумите. Общо 51 са живите ветерани от Втората световна война в Старозагорско, от тях 11 живеят в Стара Загора, а останалите в 21 села от областта.

Полк. от резерва Стефан Пенев благодари на кмета Живко Тодоров и на Община Стара Загора за помощта, която оказват в дейността на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Той съобщи, че преди два месеца със съдействието на Живко Тодоров им е предоставена база за ползване в центъра на Стара Загора, а Общината редовно им осигурява зали и транспорт за организирани от тях събития.

IMG_9895
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн