Новата артистична зона в Стара Загора с „празник три в едно“ на 22 септември (неделя)

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Пълната програма в неделя
*
ARTistichno na ulicataКулминацията на събитията от старозагорската септемврийска програма „АРТистично на улицата“ е на 22-ри септември. Своеобразният нов старозагорски артквартал в отсечката на улица „Сава Силов“ ще отбележи три в едно – своя празник, световния ден без автомобили и – разбира се – годишнината от обявяването на българската независимост.

Уличката между Кукления театър и градинката Пингвините ще бъде отворена само за пешеходци, а в 12:30 ч. на нея ще бъде разположена и празничната трапеза на съкварталците, която ще бъде осветена от Старозагорската света митрополия. За събитието помагат от минералните води „Бачково“, както и легенданата старозагорска марка „Загорка“.

Общата трапеза е пред комплекса „Уникато“, който успя да спаси и адаптира една от знаковите за града къщи. Затова и от 11 ч. и през целия ден там ще има изложба с фотографии на къщата на арх. Мара Георгиева.

В 17.00 ч., в близкото бистро „Пегас“, идват Спомени от „Клуба на писателя“ - с Росица Ранчева и поета Таньо Клисуров. „Пегас“ е наследник на легендарното поетично кафене на Стара Загора.

В 19.00 ч. в Къщата на архитект Христо Димов започва Ailia X - авторски музикален проект на Александър Леков и Желязка Белчилова за седемструнен бас и глас. В 21.00 ч., отново в Къщата на архитекта, Държавна опера – Стара Загора ще направи своята популярна Джазоспекция.

Детската и ученическа програма е фокусирана най-вече около сградата Кукления театър. Сутринта започва с детското куклено представление “Банда бацили” – в 11 ч.

От 11:30 ч. до 14:00 ч. пред Кукления театър ще има детски пленер, както и работилничка за деца “Звездни мигове” на клуба “Забавна астрономия” на Пенка Ганчева. И двете прояви са на Центъра за подкрепа на личностното развитие. В същия часови пояс ще има и представяне на приказки-игри и настолни игри за деца на писателя Никола Райков, както и изложба на ученически произведения на тема „Традициите на България“, организирана от учителите от „Заедно в час“.

По цялата отсечка на улица „Сава Силов“ и в градинката на Пингвините ще премине и уличното шоу на Цирк „Играчка-Плачко“ – от 12 до 14 ч.

Зад новия творчески квартал стои Творческият колектив „На улицата“, създаден от група активни в сферата на изкуството, културата и обществения живот старозагорци, заедно с Държавния куклен театър, Къщата на Архитект Христо Димов и ССИК „Различният поглед“, Държавната опера, Dolap.bg и др. Зад събитието седят още Община Стара Загора и Старозагорската света митрополия, комплекс „Уникато“, бистро „Пегас“, Националния фонд „Култура“.

Благодарение на усилията на творческия колектив, Общината и собственици, наскоро започна и разчистване на къщата на поета Веселин Ханчев, която от години е неподдържана.

Първото събитие от септемврийската програма беше улична изложба с фотоси на старозагорски актьори с помощта на Българската национална филмотека. Изложбата и сега може да бъде разгледана в популярната старозагорска градинка Пингвините, пред църквата „Св. Николай“. Програмата продължи с джаз и рок концерти в „Пегас“. На 14 септември в Държавния куклен театър беше и семинарът TEDхСтара Загора.

На улица „Сава Силов“ през септември предстоят още много събития. През целия месец се осъществява АРТ Пулс – международна резидентна програма в Къщата на архитекта, а на 27 септември, на същото място, е и старозагорската Нощ на изкуствата. Прочутият Международен куклен театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ стартира също сега – на 24 септември и ще продължи пет дни.

Програмата – неделя, 22 септември:

11:00 ч. – 12:00 ч. – “Банда бацили” – спектакъл за деца на Куклен театър – Стара Загора;

11:30 ч. – 14:00 ч. – Детски пленер на Център за подкрепа на личностното развитие – Стара Загора на прощадката пред Куклен театър-Стара Загора

11:30 ч. – 14:00 ч. – Представяне на приказки – игри за деца на писателя Никола Райков на прощадката пред Кукления театър. Настолната игра „Таласъмски истории“ ще бъде на разположение за всички, които биха искали да поиграят на нея.

11:30 ч. – 14:00 ч. – Работилничка за деца “Звездни мигове” – клуб “Забавна астрономия” с ръководител Пенка Ганчева към Център за подкрепа на личностното развитие – Стара Загора;

11:30 ч. – 14:00 ч. – Изложба на ученически произведения на тема „Традициите на България“ организирана от учителите от Заедно в час;

11:00 ч. – 20:00 ч. – Изложба с фотографии на къщата на арх. Мара Георгиева в комплекс „Уникато“;

12.00 ч. – 14:00 ч. – Улично шоу на Цирк „Играчка-Плачко“ по ул. Сава Силов и на Пингвините

12:30 ч. – 13:30 ч. – Празнична трапеза пред комплекс “Уникато”;

17:00 ч. – 18:30 ч. – Спомени от Клуба на писателя в клуб “Пегас”

19:00 ч. – 20:30 ч. – Ailia X – проект за седемструнен бас и глас – авторски музикален проект на Александър Леков и Желязка Белчилова в Къщата на Архитекта;

21:00 ч. – 22:30 ч. – Джазоспекция – отново в Къща на архитекта;
#


бутони за споделяне


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн