През октомври стартира цялостното обновяване на Зоопарка в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_9727IMG_9519“Това е един изключително важен обект за Стара Загора. Всички ние виждаме, че нашият Зоопарк се нуждае от съществен ремонт. С обновяване на зоологическата градина и Летния театър ще бъде завършена цялостната визия на парк „Митрополит Методий Кусев“, който е емблематичен за старозагорци и гостите на града ни.”

Това каза ресорният зам.-кмет инж. Янчо Калоянов минути преди днес по обед да бъде направена символичната първа копка за пълна реконструкция на зооградината.

Община Стара Загора получи одобрението на „Фонд за устойчиви градове“ (ФУГ) за реализация на проект „Реконструкция на Зоопарк Стара Загора“. Договорът, който бе подписан, е за близо 4.2 млн. лева. С обновяването ще се допринесе за съвременния облик на зоопарка, съчетавайки зони за отдих, забавление, образование, научно-изследователска дейност и атракции.

От името на Фонда за устойчиви градове – институцията, финансираща проекта, благодарности към усърдната работа за неговата реализация изказа Надя Данкинова, изпълнителен директор на Фонд ФЛАГ и ФУГР.

Срокът за изпълнение на реконструкцията на едно от любимите места за поколения старозагорци е 360 календарни дни, а фирмата, избрана чрез обществена поръчка, е „Трейс Груп Холд“ АД. От нейно има успех пожела проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов, който е председател на надзорния й съвет.

„Надявам се това, което предстои да се случи, да е по най-добрия начин. Проектантите вложиха много усилия. Проектът е съобразен с всички изисквания, за да бъде Зоопаркът едно наистина прекрасно място за посетителите, да поддържа животните до близка природна среда и да отговаря на всички изисквания за това“, сподели с присъстващите директорът на зоологическата градина доц. Радослав Михайлов. Той обяви, че Зоопаркът ще бъде затворен от 7 октомври за посетители. „Мярката цели безопасност, докато траят ремонтните дейности. Ще направим така, че да намалим до минимум стреса за животните по време на ремонта“, допълни още той и обяви, че за Празника на Стара Загора – 5-ти октомври, входът ще бъде свободен.

Събитието започна с водосвет, а гости бяха още председателят на Общинския съвет Таньо Брайков и общински съветници, народният представител Радостин Танев, зам.-кметовете на града Йордан Николов, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, ръководителят на проекта и главен финансист на Община Стара Загора Цанка Ганева, главният архитект Виктория Грозева, секретарят на администрацията Делян Иванов и други.

Зоопаркът в Стара Загора е създаден през 1957 г. и е вторият в страната след Софийския. Повече от 60 години на площ от 70 дка в него могат да се видят над 400 животни от 80 вида, от почти всички континенти.

Зам.-кметът Янчо Калоянов

Зам.-кметът инж. Янчо Калоянов

Проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов

Проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов

ZOO_allrender-19 copyZOO_allrender-6 copy (1)
ZOO_allrender-8 copyZOO_allrender-1 copy
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн