Историята на пица Пеперони

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
PizzaПеперони е един от най-популярните месни продукти в света и е в основата на редица известни ястия, включително като топинг на пица. Пеперони е американската версия на салам. Той се приготвя от говеждо и сушено свинско месо, смесени заедно и след това подправени с червен или друг вид пипер. Той е характерно мек, малко опушен и е яркочервен на цвят. Пеперони наистина е една от най-известните добавки за пици. Но замисляли ли сте се някога как се е появил пеперони? Мнозина може би си мислят, че това изделие е с италиански произход, но грешат, защото всъщност това е изцяло американски продукт. Докато ви разказваме интересната история на пеперони, може да си поръчате накоя от вкусните пици на Лозана – пицарията прави доставка на пица в Пловдив.

Произход на Пеперони

Пеперони произлиза от думата пеперони, която е италианска дума за чушка. Това, което американците наричат пеперони, може да се нарече салам пиканте, което е общ термин, означаващ “пикантен салам” в Италия. Първата употреба на термина пеперони за обозначаване на наденица може да се проследи от 1919 г. Има и друга италианска дума, пеперончино, която се отнася до люти и пикантни чушки. Пеперони за първи път се появява в пицариите на Ню Йорк в началото на 20 век заедно с първите италиански имигранти.

Пеперони – любимият топинг за пица

Известно е, че пицата в Америка е произлязла от нежната, лека пица, която се прави в Неапол, покрита със сирене, аншоа и гъби. Американската пица обаче, подпомогната от най-различните типично американски топинги, в крайна сметка се превърща в пикантно изкушение.

През 1906 г. прадядото на Дарън Еззо прави тази наденица в хранителния си магазин, намиращ се в Канастота, Ню Йорк. Ezzo Sausage в Колумб днес произвежда пеперони за някои от известните пицарии в страната. Въпреки това в края на 70-те години, когато Ezzo Sausage отваря в Колумб, пеперони все още не е бил популярен. Вместо това изделието се е наричало „наденица за пица“ – направена и нарязана на парчета, подобно на пеперонито, което познаваме днес, но не сушено.

Как се прави и сервира пеперони

Пеперони обикновено е смес от свинско и говеждо месо. Червеникавият му цвят се дължи на втвърдяването с помощта на нитрати или нитрити, които реагират с миоглобина в месото. Това се прави, за да се предпази от ботулизъм и други форми на микробиологичен разпад.

Освен че е популярна гарнитура за пица, пеперони може да бъде сервиран и като допълнение към различни видове сирена. Пържено пеперони, сервиран самостоятелно обикновено с медена горчица, също е често срещана храна в някои ресторанти. Не е чудно, че когато мислим за пица, тази, която обикновено си представяме, е пица с пеперони – пикантната, солената и опушената комбинация е неповторима.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн