Българчета, победители в конкурси по математика и физика на Фондация “Миню Балкански”, получиха наградите си в Париж

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*

Любомир Любенов, Васил Николов - лауреат, Кристиан Минчев - лауреат, проф. Минко Балкански, Евгени Кайраков, Н.пр. Ангел Чолаков и Ваня Димова - член на УС на фондацията

От ляво на дясно: старозагорецът Любомир Любенов – координатор на българското участие в редица световни математически състезания, Васил Николов – лауреат, Кристиан Минчев – лауреат, проф. Минко Балкански, Евгени Кайраков, Н.пр. Ангел Чолаков и Ваня Димова – член на УС на фондацията

Български ученици, лауреати на два конкурса – по математика и физика, организирани по-рано тази година от Фондация „Миню Балкански“, посетиха Париж и в навечерието на новата учебна година получиха своите награди лично от проф. Минко Балкански в посолството на България в Париж. Победителят по математика Кристиан Минчев – 12 клас, от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас, подгласникът му – световният вицешампион от тази година Евгени Кайраков – 12 клас, Софийска МГ, и по физика – Васил Николов, 11 клас, от Първа частна математическа гимназия в София бяха аплодирани и от българския посланик във Франция Н.Пр. Ангел Чолаков, както и от бивши лауреати на конкурса, и от българи, които живеят и работят в Париж.

Фондация „Миню Балкански“ организира конкурсите по математика и физика за 26-ти път от 1993 година насам на 18 и 19 май в Софийския университет. Работните езици бяха английски и френски. Подгласник на Кристиян Минчев в математическия конкурс стана .

Лауреатите живяха една седмица в дома на на френската благородничка г-жа Ан дьо Колбер-Христофоров и г-н Боян Христофоров.

Преди отпътуването си лауреатите на конкурса посетиха и имението на проф. Минко Балкански във Фурж, северна Нормандия.

Дълги години в имението се събират талантливите ученици на професора – българи и чужденци. „Нашите ученици стават професори, научни дейци, но са постоянно с нас. С тях създадохме училищата в България. Ние имаме 105 лауреати на конкурса „Минко Балкански“, много от тях днес са надминали мен, учителя си, и са станали големи, големи хора. А има ли по-голяма радост за учителя от това, учениците му да го надминат?“ – споделя с гордост професорът.

В имението на проф. Балкански се четат докторски работи, а през лятото сътрудниците му са тук, за да отпочинат и да облагородяват огромния и красив парк.

Щастието да се докоснат до магията във Фурж имаха и лауреатите на 26-я конкурс.

В имението на проф. Минко Балкански

В имението на проф. Минко Балкански

Лауреатите с г-жа Ан дьо Колбер от известната френска фамилия Колбер, най-яркият представител на която е Жан Батист Колбер – финансов министър и министър на моретата и търговията на Краля Слънце – Луи ХIV

Лауреатите с г-жа Ан дьо Колбер от известната френска фамилия Колбер, най-яркият представител на която е Жан Батист Колбер – финансов министър и министър на моретата и търговията на Краля Слънце – Луи ХIV

#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн