Живко Тодоров: Ще се боря за запазването на комплекса „Марица-изток“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Кметът подписа споразумение за сътрудничество с КНСБ
*
IMG_0270 (2)Споразумение за сътрудничество между Община Стара Загора и Регионалния съвет на КНСБ в Стара Загора подписаха днес Галина Кирчева – регионален координатор на КНСБ и кметът Живко Тодоров, кандидат за трети мандат начело на Общината. В него двете страни заявяват, че ще си сътрудничат ефективно за постигането на конкретни резултати в интерес на старозагорската общественост.

По време на срещата стана ясно, че кметът Живко Тодоров и синдикатите ще си сътрудничат и в борбата за запазване на комплекса „Марица-изток“. „Трябва да положим максимални усилия, за да работи комплексът максимално дълго с пълния си капацитет“ – категоричен бе Живко Тодоров. По думите му няма друга алтернатива за държавата. „Аз като кмет ще се боря за запазване на комплекса“, допълни Тодоров. Той разказа, че вече е провел срещи в Европейския парламент с Юнус Омаржи, председател на Комисията по регионално развитие, както и с евродепутати от Румъния и Полша. Заедно с българския евродепутат Андрей Новаков са стартирали инициатива за защита на комплекса на регионално равнище. Ще се осъществят връзки с други засегнати региони от Полша, Румъния и Германия за обща платформа. „В момента имаме уникален шанс в новия парламент. Не сме против екологията, но всичко трябва да става с последователни стъпки и ясна стратегия. Ще се борим и за създаване на Фонд за подкрепа на регионите“, каза още Тодоров.

На 24 септември в „Мини Марица-изток“ по искане на КНСБ и КТ “Подкрепа” ще се проведе среща с енергийния министър Теменужка Петкова и евродепутати. Ще бъде обсъдено създаването на работни групи и изработването на стратегия. Обсъжда се и идеята за среща в Брюксел с представители на Полша, която също ползва въглищата като ресурс. „Няма друга опция за България за комплекса „Марица-изток“. Трябва ние да инициираме, да търсим подкрепа от всички политически групи. Трябва да има диференциран подход към различните държави. Европа не е еднаква в регионите“, обясни Живко Тодоров.

Освен в енергетиката, синдикатите и кметът ще работят заедно в приоритетни области като повишаване на заетостта чрез разкриване на работни места, социален диалог, борба с бедността, повишаване качеството на социалните услуги, развитие на човешките ресурси в региона, образованието, културата, транспорта и др.

„Сътрудничеството ни ще бъде за развитието на града. Приех, защото мисля, че от КНСБ са били винаги продуктивни и конструктивни, работещи в интерес на гражданите. Давам дума, че ще следвам споразумението“ – каза Живко Тодоров.

„Осъзнаваме общата мисия и отговорност, която имаме. Това споразумение е резултат от дълбок анализ на предишното“ – подчерта Пламен Нанков, вицепрезидент на КНСБ. По думите му не е масов случай сключването на такива споразумения с общините. „Вярвам, че тук сложихме добра основа, пътна карта за успешното ни сътрудничество в следващия мандат“, допълни Нанков.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн