Общество и русофили – в пъклото на собствените страхове

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
България е страна на кръстопът, трябват ни приятели, а не врагове
*
TochkaЕдин във Фейса ми обясни, че САЩ имали право да формират дневния ред у нас чрез активно финансиране на големи медии и стотици НПО-та във всички обществени сфери, тъй като са организирали работата си на наш терен открито и прозрачно. Пример – Фондация “Америка за България”. А руснаците нямали право на това.

В такъв случай възниква един много логичен въпрос: защо да не призовем руснаците да инвестират в България също така открито и масово в обществено-политическия ни сектор, както го правят американците? Ако от едната страна на везните са трупнати долари, нека от другата страна да сложат рубли. Ние само ще спечелим от това.

България е в Европейския съюз. Руснаците не са. Но и американците не са. И едните, и другите са в ролята си на трети страни за нас. Но американците сме ги пуснали в дома си, а руснаците ги държим отвън, зад оградата, и сме насъскали кучетата да лаят по тях. Защо?

Не е ли по-добре вместо това САЩ и РФ да не са равнопоставени в местното си представителство? С руснаците говорим почти един и същ език, изповядваме една и съща вяра, а и Москва е много по-близо до София, отколкото Вашингтон. Едва ли има българин, който да не се е замислял за това. При това Русия е била и винаги ще бъде недалеч от Балканите, а Америка днес е тук, но утре може и да я няма.

България е срединна страна – между континенти и цивилизации. Нашата съдба и роля е да осъществяваме контакта между тях. Да ги правим наши приятели, а не да си създаваме врагове под нечия диктовка.

Стара истина е, че международното влияние на световните държави зависи от военната им мощ. Имаш канонерки и атомни бомби – проектираш сила, присъствие и влияние. Западът наложи този принцип, нали? Създаде си колониална система, източи ресурси колкото можа.

Но и руснаците вече са достатъчно силни. Е, не икономически, като САЩ. Макар че заедно с Китай са вече сигурно и малко отгоре. Но военно – да. Силни са освен това с огромната си територия и суровинни резерви, с науката и културата си. И е логично да очакваме да заявят по-активно присъствие в страни от близкото си обкръжение като България.

Виждат ли нашите управници това? Виждат го. Неслучайно премиерът Борисов води добре балансирана външна политика. Епизоди като заявлението на Външно от 3 септември и скандалът “Малинов” само потвърждават това. Обществото ни и особено русофилите като че ли не си дадоха съвсем ясна сметка за мотивите и смисъла на станалото, вместо което се отклониха в посока на собствените си страхове. Но главният прокурор Цацаров и заместникът му Гешев във всеки случай бяха изчерпателно точни и откровени на брифинга си преди няколко дни.

Максим Добрев
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн