В Шипка обсъдиха проекта за възстановяване на читалище „Светлина“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
38 (1)Обществено обсъждане за бъдещето на историческата сграда на читалище „Светлина“ се състоя снощи в Народно читалище „Светлина-1861“, град Шипка. Близо година след обявяването на кампания за набиране на средства за спасяването на културното средище в балканското градче ангажираните страни по възстановяването отчетоха свършеното.

Община Казанлък през юли миналата година спешно обезопаси сградата и монтира СОТ. Това даде възможност да бъде възложено конструктивно обследване, което излиза с положително становище за състоянието на постройката и нейното бъдеще. „Сградата е добре. Може с реконструкция да заживее дълги години напред“, съобщи един от най-добрите специалисти в тази сфера у нас проф. д-р инж. Румен Гуглев, „Научноизследователски строителен институт – НИСИ“ ЕООД. Около месец той посвещава да проучи състоянието на основната постройка на едно от първите български читалища с близо 150-годишна история и пристройките към нея, за да обмисли възможностите й за нов живот. „Автентичната зала може да бъде запазена, плюс оползотворяване на пристройките, изградени през 80-те години на ХХ век, защото те са необходими като допълнителни помещения за пълната функционалност на бъдещ културен център“ – се сочи в експертизата. „Разрушенията са главно в резултат на безстопанственост, вандализъм и агресията на валежите“, е мнението на специалистите за нанесените през десетилетията щети върху салона.

Министърът на културата Боил Банов изпълни желанието на жителите на Шипка сградата на легендарното читалище „Светлина“ да получи статут на недвижима културна ценност, паметник на културата от местно значение. Това й дава адекватна юридическа и устройствена защита и много по-широки възможности за търсене на финансиране на проекта за възстановяване.

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова отчете свършеното от Общината: обезопасяване на сградата, охрана, конструктивно обследване, технически проект за ремонт, придвижване на документацията за съгласуване към Министерството на културата. „Обнадеждена съм за бъдещето на читалище „Светлина“, защото в Долината на тракийските царе предстои изграждането на голям проект – „Светът на траките“, който естествено ще свърже културно-историческите забележителности наоколо с читалището като духовен и културен център. Трябва много добре да се обмисли функцията на сградата и тя да се отвори не само за Шипка, а и за общината и областта“, подчерта Кметът на Казанлък.

Обществеността на Шипка благодари за свършеното дотук. Обсъдено бе заедно с читалищното настоятелство да се организира национална кампания за набиране на средства за ремонтите. Община Казанлък ще внесе искане в МИнистерството на културата за ремонт на покрива.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн