Гладуващи лисици и кучета откри разследване в полска ферма за кожи

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
6457468956Преди няколко дни разледване в полска ферма за кожи проведоха организациите за защита на животните “Отварте клатки” и “Екостраж”. Активистите открили в клетките разлагащи се трупове на животни и измършавели и болни лисици. Освен лисиците в клетките са били затворени и кучета без достъп до вода. Спасени са общо 18 от животните в най-тежко състояние – 12 лисици и 6 кучета, които в момента получават ветеринарни грижи и скоро ще бъдат настанени в убежище.

Организациите са реагирали, след като са били сигнализирани за лошите условия във фермата за ценни кожи в полското село Голишов.

“Веднага можеше да се види, че ситуацията е сериозна. В клетките видяхме болни и гладуващи лисици, както и кучета, които дори нямаха вода, камо ли място, където да се скрият от дъжд или слънце. Също намерихме два разлагащи се трупа.”, сподели Андрей Сикорски от “Отварте клатки”. “Успяхме да спасим няколко животни. Отсега знаем, че на една от лисиците ще трябва да ѝ се ампутира пръст. Тя е изключително слаба, има абсцеси на лапите и зъбите ѝ са в много тежко състояние.”, добави той.

Сега за животните се полагат ветеринарни грижи. Активистите продължават да работят по случая съвместно с Регионалната ветеринарна служба, полицията и представители на общината. Възнамеряват да спасят още животни.

Организациите провеждат разследванията си не само за да проучат физическото състояние на животните. Психическите разстройства, самонараняванията и стереотипното поведение, причинени от стреса и липсата на условия, характерни за нуждите на вида – това са все проблеми, типични за фермите за кожи. Петя Алтимирска от КАЖИ – българската организация за защита на животните, водеща кампанията за забрана на фермите за кожи у нас – обяснява повече:

“За едно диво животно, което в природата обикаля широки територии всеки ден, е истинско мъчение да прекара целия си живот в тясна, телена клетка. Затова лисиците и норките във фермите за кожи често проявяват стереотипно поведение. То се изразява в непрестанно повтарящи се движения, дъвчене на козината и решетките на клетка или агресия. Това важи както за тази ферма в Полша, така и за българските ферми. Животните, отглеждани за ценни кожи, просто не са приспособени за живот в плен. Затова в тези ферми не може и дума да става за хуманно отношение. Единственото решение е пълна забрана на този жесток бизнес.”, добавя тя.

Същевременно, жестокото отношение към животните във фермите за кожи продължава да отблъсква модния бизнес и да е причина за нови и нови забрани. Само преди два дни в един от районите на Лондон (Ислингтон) беше приета забрана на продажбата на стоки с ценни кожи, а преди седмица Калифорния забрани лова на диви животни за ценни кожи.

У нас очакваме до броени дни да бъде внесен в Парламента Закон за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, чрез който да се постигне пълна забрана на фермите за ценни кожи, споделят от КАЖИ. Искането за тази забрана беше внесено в Народното събрание през лятото на 2018 г. заедно с подписите на 51 хил. подкрепящи граждани.

“Забрани за фермите за ценни кожи има вече в 12 европейски държави, а още 5 са приели строги ограничения. Въпрос на време е същото да се случи и в останалата част от Европа, включително и в Полша. Не трябва да допускаме България да позволява развиване на тази жестока индустрия у нас и да поема всички негативни последствия от нея. Не бива да допускаме страната ни да се превръща в място за отпадъците и за отпадъчните и морално отхвърлени бизнеси на Европа.”, заключава Алтимирска.
64574689596457468960
64574689586457468957
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн