Представят българо-италианската продукция на операта АТИЛА в къщата на Борис Христов в Рим

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Веселина Кацарова и Огнян Драганов участват в пресконференция в Рим
*
Държавна опера – Стара Загора, България и Театро Лирико – Каляри, Италия, са в усилена подготовка за осъществяването на съвместната нова продукция на операта „Атила“ от Джузепе Верди. Премиерата й ще е на 27 септември в Каляри, а премиерата в Стара Загора ще бъде на стадион „Берое“ на 4 юли 2020 година. Това ще е петото издание на „Опера на стадиона“ – запазена марка на Старозагорската опера.

„Атила“ е първата за България от подобен род сътрудничество продукция, която се подготвя, за да бъде представена на двете партньорски сцени. Двата театъра участват равнопоставено в подготвителния етап и реализацията на спектакъла. В Стара Загора са ушити над 250 костюма, изработени са аксесоари и реквизит, произведен е пищният декор за грандиозната постановка. Режисьор на спектакъла е именитият италиански режисьор, певец и действащ журналист и оперен изследовател Енрико Стинкели, а декорите и костюмите са дело на световно признатия италиански художник Салваторе Русо. В Каляри и Стара Загора премиерата на „Атила“ ще дирижира именитият Маестро Донато Ренцети.

Официалното представяне на българо-италианския проект „Атила“ ще се състои в емблематичната за България и Италия сграда на Римската академия за млади оперни певци „Борис Христов“, където великото дело на легендарния Маестро продължава да живее с подкрепата на Министерството на културата на Република България. В пресконференцията пред италианските медии ще участват ръководителите на двата театъра – директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов, директорът на Театро Лирико в Каляри Клаудио Ораци, президентът на фондация „Театро лирико – Каляри“ Паоло Труццо, както и творческият екип на постановката. Срещата с медиите ще бъде на 6 септември – Националния празник на България, от 18.30 часа, с любезното домакинство на Българския културен институт в Рим и със съдействието на Министерството на културата на Република България. В пресконференцията ще участва и световно известната оперна прима, артистичен директор на Старозагорската опера Веселина Кацарова.

Rivista L'opera - Attila

Директорите на оперите в Стара Загора и Каляри - Огнян Драганов и Клаудио Ораци

Директорите на оперите в Стара Загора и Каляри – Огнян Драганов и Клаудио Ораци

Огнян Драганов и примата Веселина Кацарова, артистичен директор на Старозагорската опера

Огнян Драганов и примата Веселина Кацарова, артистичен директор на Старозагорската опера

#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн