Веганството – новият начин на живот?

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Автор: Елена Динева
*
Elena DinevaВеганството напоследък става все по-популярно у нас. “Веган” е понятие, което характеризира един по-друг начин на живот, според който човек живее, без да експлоатира и убива животни. Веганите не само се хранят с растителни продукти, но и не използват храни, пряко или косвено получени от използването на животни.

Нашите предци, които са отглеждали животни и овошки, едва ли са си представяли, че могат да бъдат вегани. Но днес това е новият лайфстайл на голяма част от населението. В социалните мрежи, хора, които драстично са променили начина си на живот, в описанията към профилите си добяват “хелти фуудс” – “здравословна храна”, “био козметикс”, “грийн лайф” – “зелен живот”, “обичай себе си, грижи се за тялото си, като се храниш здравословно” и т.н. Публикуват снимки на храни, изцяло предназначени за вегани – чия, киноа, плодове, зеленчуци, елда, експериментират с интересни продукти като банички с тофу (заместител на сиренето) и сушени домати. В коментарите си споделят, че с този начин на живот се чувстват по-жизнени.

Световни изследвания доказват, че веганите са по-здрави и по-издръжливи от хората, които се хранят с месо. Усещат прилив на енергия. Именно както конят, бикът, слонът са най- здравите и най-силни, макар и само тревопасни животни.

Защо вегетарианството и веганството се превърна в новият стил на живот?

Може би колкото повече навлизаме в материята и се интересуваме откъде и как идва храната ни, толкова повече започваме да се грижим за себе си и за тялото си. Едва ли някой преди да си сложи етикет на веган си е представял живота без месо, но ето че произодителите на месни продукти започнаха да трупат негативни точки. Човек може да се откаже от консумацията на месо само след едно гледане на видео от птицеферма. Преработватели нжектират месото с пълнители и добавки, за да изглежда по-голямо, по-вкусно и по-апетитно, както и за да издържа дълго време, без да се разваля. Ето защо хората избират да нямат нищо общо със случващото се и се превръщат във вегани.

Истината е, че всъщност веганите имат изключително разнообразна храна. Споделят, че всеки ден се хранят с различни ястия, опитват все по-нови продукти и техни интересни комбинации като супа от коприва, спаначено суфле, яйчен пастет с лопуш, ябълков крамбъл с кардамон, ризото със стафиди, мусака от кромид лук, кюфтенца от червена леща и много други интересни комбинации. Веганите, вземайки под внимание наличната информация, стигат до заключението, че да ядат банани от Южна Африка, докарани в Европа с кораби, крие по-нисък екологичен риск от това да ядат месо, което в днешно време не се знае от какво, с какво, как и къде е произведено.

652853985Защо хората избират да бъдат вегани? Правят го не само заради ползите за здравето си, а и защото са наясно през какви антихуманни процедури минават животните. Веганите са природозащитници, не понасят факта, че производителите размножават насилствено живи същества, само за да ги изкарат на пазара, след като ги убият, и да реализират печалба от това. Споделят, че когато животното е измъчено, храната не е подходяща, защото когато кокошките са отглеждани на свобода, мътят и снасят по естествен път, яйцата са по-здравословни. Любителите на гъши дроб може би не знаят как се навира метална тръба в гушата на птицата, за да бъде тя насилствено угоена, за да й се увеличи десетократно черният й дроб.

Често се споменава, че месодобивната индустрия е довела да повече смъртни случаи на американци, отколкото всички войни, водени от САЩ през ХХ век. Ето защо все повече хора избират да бъдат вегани и да водят здравословен начин на живот, за да бъдат в хармония със себе си и с природата. Това са хора, които истински оценят храната, не им е безразлично откъде идва тя, какво съдържа и с какво им помага или вреди.

Орехът е полезен за мозъка, морковът за зрението, целината заздравява костите, джиндифилът помага на храносмилането, доматът на сърдечната дейност… Веганите обръщат внимание ва всичко това и се опитват максимално да се придържат към един разумен начин на живот.

Следвайки модерния лайфстайл, веганите постепенно се насочват и към използване на определен вид козметика. Вече променил начина си на живот, човек, отказал да консумира месо, започва все повече да се интересува и от други аспекти, свързани с подобравяне на тялото си. Все по-често четем как можем да се грижим за себе си, като използваме продукти от природата. Веганите се ориентират към домашно приготвяне на различни маски за лице или коса, на лосиони за тяло от ленено семе, какао на прах, мед, мента и други различни съставки.

А онези, които дълго време са останали верни на веганизма, разказват, че организмът им се е съживил, не усещат същата умора както преди, чувстват кожата си подмладена и освежена. Някои споделят, че са успели да се преборят с различни болести, защото се доверяват изцяло на здравословната храна, приготвена от качестените продукти, които можем да си набавим наготово от природата. Храненето със зеленчуци ги прави по-силни и издръжливи, плодовете им набавят необходимата глюкоза, разнообразното комбиниране на вегански продукти им помага да откриват нови вкусове.

Ние все повече осъзнаваме, че сме това, с което се храним. Грижейки се за тялото си, човек постига уравновесеност и спокойствие. Веганите поставиха началото на един модерен начин на хранене. И той като че ли наистина има повече добри страни от традиционния – с тежките меса, с кафето, цигарите и алкохола. Да, месото остава жизнено необходимо, особено за подрастващите. Но прекаляването с него през целия живот вече има своята полезна алтернатива.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн