Старозагорец на световен финал по математика в Токио

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
73272456Десетокласникът Теодор Танков от Стара Загора, ученик в 10 клас на Американския колеж в София, е поканен да участва във финала на златните медалисти от състезания по математика. Той ще се проведе от 27 до 29 декември в столицата на Япония.

Състезанието се провежда за втори път. Миналата година домакин бе столицата на Индонезия Джакарта. Тогава България бе представена от лауреата на фондация „Димитър Бербатов“ – петокласника Огнян Огнянов от София, който спечели сребърно отличие.

Необходимо условие за участие във финалното състезание в Токио е участникът да е спечелил златен медал на Тайландската или Хонконгската олимпиада приз 2019 година, да изпрати заявка за участие и да получи одобрение.

Старозагореца Теодор Танков вече е одобрен за участие във финала. Пребиваването му в Токио е осигурено от организаторите.

Теодор не само спечели златен медал на TIMO през април 2019 г. на остров Пукет в Тайланд, но и стана първи подгласник на шампиона на състезанието. Той вече има има един азиатски триумф – през 2017 г. в столицата на Малайзия стана шампион по математика на Азия. Тогава участието му бе финансирано от община Стара Загора, а кметът Живко Тодоров го награди с парична награда от 3000 лева.

Сега предстои още една изява – в Токио. Там освен състезанието по математика е предвидено и обучение от световни математици, което прави участието на Теодор в Токио повече от уникално.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн